Puheenaihe

Univaikeudet piinaavat nyt suomalaislapsia – tämä suuri ryhmä perheitä jää ilman apua

Kuvituskuva. 

Tanja Kuisma / arkisto

Pienten lasten vanhemmat hakevat entistä enemmän apua ongelmiinsa. Apua saa esimerkiksi vauvan uniongelmiin, jos vanhemmat jaksavat sitä hakea. Vakavissa vaikeuksissa ja pitkäkestoista tukea tarvitsevat jäävät kuitenkin entistä useammin ilman apua.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan mielenterveys- tai päihdeongelmista, arjen kaoottisuutta tai omien voimavarojen riittämättömyydestä kärsivien vauvaperheiden avun saanti on vähentynyt. Yli puoli vuotta kestävää kuntoutusta tarvitsevien vauvaperheiden avunsaanti ensikodeissa on vähentynyt lähes kolmanneksella. 

Viime vuonna ensikodissa oli 236 äitiä, kun edellisvuoden määrät ovat olleet yli 300. Ympärivuorokautista apua tarvitsevia yritetään hoitaa entistä enemmän liian kevyissä tuen muodoissa. Perheet ovat eriarvoisessa asemassa, sillä avun saamisen määrittelee pitkälti palveluun ohjaavan kunnan talous, eivät vauvan ja vanhempien tarpeet. 

– Usein kuntoutusta tarjotaan vasta viimeisenä keinona ja on tyypillistä, että perheiden kriisit ovat jo niin vaikeita, että kuntoutuminen on hankalaa, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.

– Monesti perheiden ongelmat on havaittu jo vauvan odotusvaiheessa, mutta toimenpiteisiin ryhdytään vasta kun lapsi on jo syntynyt ja tilanne on kriisiytynyt pahoin.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan ilmapiiri on muuttunut ja perheiden oma aktiivisuus avunhakemiseen on lisääntynyt. Esimerkiksi vauvan uniongelmiin apua hakevia ja oman jaksamisen kanssa kamppailevia vanhempia on ollut ennätysmäärä. 

– Neuvontaa ja tukea antavat chat-palvelut ovat helposti lähestyttäviä ja niistä saatu apua rohkaisee vanhempia hakemaan apua myös silloin, kun vaikeudet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Vanhempien oma-aloitteellisuutta pitäisi kaikin tavoin tukea ja mahdollistaa se, että apua saa ajoissa, sanoo Särkelä.

Liitto järjestää vauvaperheiden uniongelmiin chatin kerran viikossa. Kerralla mahtuu noin puolenkymmentä vanhempaa ja tulijoita on aina enemmän kuin pystymme auttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu