Puheenaihe

Lasten turvalaitteissa on isoja laatueroja: Neljä istuinta sai heikon arvosanan – katso tästä kansainvälisen testin tulokset

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen turvaistuintestissä arvioitiin 41 turvalaitetta.

Annamaija Herola

Lasten turvaistuinten ja -kaukaloiden turvallisuudessa on valtavia eroja, kertoo Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä turvaistuintesti. Suomea edusti Autoliitto.

Testissä arvioitiin 41 istuinta, joista kaksi sai erinomaisen arvosanan.

Testimenestyjiä olivat Bébe Confort Jade ja sen sisarmalli Maxi-Cosi Jade.

Kyseessä on vauvojen vaunukaukalo, jota voidaan käyttää valmistajan lastenvaunurungoissa. Se kiinnitetään autoon isofix-telakalla. Kaukalo sopii käytettäväksi vastasyntyneistä noin puolen vuoden ikään saakka.

Testivoittajassa vauva matkustaa lepoasennossa kylki menosuuntaan.

Heikon arvosanan sai neljä turvalaitetta. Kahden etutörmäystestissä hajonneen istuimen, Duofix i-Size -telakkaan kiinnitetyn Babystyle Oyster Carapace Infantin ja Chicco Oasys i-Sizen, tuloksista uutisoitiin jo huhtikuussa heti törmäystestien tekemisen jälkeen.

Giordany Galaxy 012 puolestaan alisuoritti niin törmäystesteissä kuin käyttöominaisuuksiltaan. Etutörmäystestissä turvavyö tuotti liian suuren kuormituksen koenuken vatsaan ja käyttöominaisuuksien heikon arvosanan aiheutti se, että lapsen kiinnittäminen istuimeen on erittäin hankalaa ja väärinasentamisen riski on siten suuri.

Neljäs heikon kokonaisarvosanan saanut istuin on Maxi-Cosi TobiFix, jonka päälliskankaan kemikaalikuormitus ylitti leluja koskevan direktiivin enimmäismäärän.

Apramo All Stage, Britax Römer Max-Way Plus ja Cuggl Chaffinch saivat vain välttävän kokonaisarvosanan eri syistä.

Britaxin istuimen välttävä yleisarvosana johtui suuresta väärinasentamisen riskistä ja Cuggl sisälsi liikaa ftalaatteja kemikaalikuormitustestissä.

Apramon arvosanaa alensi etutörmäystesti, jossa valjaiden kiinnitysremmi repesi irti turvakaukalosta ja istuin kellahti pitkälle eteenpäin istuimen ollessa asennettuna selkä menosuuntaan.

Istuinkohtaiset arvostelut on julkaistu Autoliiton nettisivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu