Puheenaihe

Nuorten kotibileet keräsivät yli 50 kutsumatonta vierasta – käsirysyssä irtosi hampaita, naapuri hälytti poliisit paikalle

Kuvituskuva. 

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa kesäloman alkaessa nuorten toisinaan hurjiksi muuttuvista kotibileistä.

Virkavalta kiinnittää huomiota siihen, että kesäloma-aikana perheen teini-ikäiset eivät välttämättä halua lähteä mökkeilemään muun perheen kanssa, vaan jää mieluummin yksin kotiin. 

– Kun on "käty" eli kämppä tyhjänä, houkutus pitää kotibileet voi olla kova. Juhlien järjestäminen yleistyy kesällä, varsinkin pientaloalueilla, poliisi korostaa.

Viime kesänä eräs vantaalainen nuori suunnitteli kotibileitä ja loi juhlista tapahtuman Facebookiin. Tapahtumaan ilmoittautui hetkessä yli 200 osallistujaa. 

Vinkki juhlista tavoitti onneksi poliisin ajoissa ja se esitti juhlien järjestäjän äidille karun kysymyksen: "Tiesittekö, että teille on tulossa lauantaina yli 200 vierasta kotiin?". Ne juhlat peruuntuivat.

Eräässä toisessa tapauksessa ei oltu ihan yhtä onnekkaita. 14-vuotias tyttö järjesti vanhempien poissa ollessa juhlat, joihin tuli yli 50 kutsumatonta vierasta ja tilanne tytön kotona oli hetkessä kaoottinen. Kaikki kuokkavieraat olivat tytölle ennestään tuntemattomia täysi-ikäisiä. 

Tyttö juoksi hädissään naapuriin hakemaan apua, kun bileissä oli alkanut käsirysy. Naapuri kutsui poliisin paikalle ja juhlat loppuivat siihen. Yhdeltä vieraalta ehti tappelunujakassa irrota hampaita.

Poliisi muistuttaa, että mikäli nuori pitää kotona juhlat vanhempien poissa ollessa, kannattaa sopia yhdessä pelisäännöistä. Tällä tavoin juhlimisesta syntyvät mahdolliset vahingot saadaan minimoitua. 

– Tärkeintä on, ettei tieto juhlista kantaudu ulkopuolisten korviin. On hyvä myös sopia etukäteen, keneen aikuiseen alaikäinen nuori voi tukeutua ja hakea apua, jos varovaisuudesta huolimatta juhlat ryöstäytyvät nuoren käsistä, virkavalta opastaa.

Ilmiöstä kertoi Itä-Uudenmaan poliisi omalla Twitter-tilillään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu