Puheenaihe

"Mukana lyömä- ja teräaseet" – poliisi varoittaa väkivaltaisista riidanhaastajista koululaisten juhlissa

Poliisi toteaa, että suurin osa koulujen päättymistä juhlimaan kerääntyvistä lapsista ja nuorista juhlii siististi ja täysin ongelmitta. Kuvituskuva.

Matias Honkamaa

Tuleva viikonloppu saa nuorison juhlimaan joukolla kouluvuoden päättymistä ja kesäloman alkua.

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa, että liikkeellä on aina nuoria, jotka eivät ole mukana juhlamielellä.

– Joukossa on aina nuoria, jotka ovat varustautuneet erilaisin astaloin ja teräasein pääasiallisena tarkoituksenaan haastaa riitaa, vahingoittaa muita juhlijoita ja varastaa kännyköitä ja rahaa, poliisi varoittaa tiedotteessaan.

Poliisi muistuttaa, että kun suuri joukko nuoria kokoontuu yhteen paikkaan juhlimaan, tulee paikalle usein myös sivullisia päihtyneitä täysi-ikäisiä ihmisiä seuraamaan nuorten juhlimista ja tekemään ei-toivottavaa tuttavuutta alaikäisten kanssa.

Vantaalla nuorten suosimia juhlapaikkoja ovat Kuusijärven ulkoilualue, Jokiuomanpuisto ja Heurekan ranta.

Suurimmat järjestyshäiriöt alkavat poliisin mukaan juhlailtana auringon laskettua. Esimerkiksi Kuusijärvellä juhliminen sujuu yleensä auringon laskuun asti rauhallisesti.

Jokiuomanpuiston alueella tapahtui viime vuonna koulujen päättäjäisiltana väkivallantekoja ja samanlaista toimintaa poliisi odottaa tänäkin vuonna.

Viranomaisille tuottaa haasteita jo pelkkä öisillä juhlapaikoilla toimiminen. Kuusijärvellä järveä ympäröivä alue on poliisille ja pelastuslaitokselle erittäin hankala toimintaympäristö. Onnettomuustilanteessa avun saaminen paikalle voi vaikean maaston vuoksi olla hidasta.

Poliisi toteaa, että Kuusijärven ulkoilualueen metsä ja jyrkät kalliot ovat pimeällä vaikeakulkuisia ja siellä voi sattua ihan mitä tahansa.

Myös Jokiuomanpuiston alue on hyvin laaja ja heikosti valaistu.

Poliisi puuttuu alaikäisten päihteiden käyttöön juhlapaikoilla takavarikoimalla alle 18-vuotiaan alkoholijuomat. Poliisi on myös yhteydessä nuoren vanhempiin ja pyytää vanhempia hakemaan nuorensa kotiin.

Nuorelle kirjataan alkoholin hallussapidosta rikosilmoitus nimikkeellä alkoholirikkomus nuorena henkilönä.

Sosiaaliviranomainen kirjaa tapauksista aina lastensuojeluilmoituksen.

Poliisi kannustaakin huoltajia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa yhdessä pelisäännöistä, jotta päättäjäisilta ei pääty poliisin puheluun tai ikävään loukkaantumiseen.

– Kun pelisäännöt kotiväen kanssa on selkeästi sovittu ja juhliminen päihteetöntä, ovat onnettomuusriskitkin pienemmät.

Poliisi toteaa, että suurin osa koulujen päättymistä juhlimaan kerääntyvistä lapsista ja nuorista juhlii siististi ja täysin ongelmitta.

Kouluvuotensa päättää viikonvaihteessa noin 30 000 vantaalaislasta ja -nuorta.

Peruskoulunsa päättäviä on noin 2 400. Noin 950 nuorta juhlii ylioppilaaksi valmistumistaan ja 650 valmistuu ammattiin.

Kulunut kevät on näyttäytynyt Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävän toiminnan näkökulmasta hyvin päihdehuuruisena ja väkivaltaisena lasten ja nuorten osalta.

Vantaan Sanomat kertoi maaliskuussa huolestuttavasta ja poikkeuksellisesta ilmiöstä, jossa Tikkurilan keskustassa liikkui jopa 10-vuotiaita lapsia päihtyneenä. Kannabista, alkoholia ja lääkkeitä käyttäneet lapset olivat pääosin vantaalaisia 10–14-vuotiaita tyttöjä.

Alueen viranomaiset, kuten poliisi, nuorisotoimi ja lastensuojelu, ovat tiivistäneet yhteistyötään.

Tiedätkö missä lapsesi liikkuu?

Viranomaiset pyytävät, että alaikäisten huoltajat olisivat puhelimitse tavoitettavissa tulevana viikonloppuna.

Myös tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun on syytä vastata. Poliisin lisäksi soittaja voi olla nuoriso- tai sosiaalityöntekijä.

Vanhemman olisi syytä olla selvillä missä oma nuori liikkuu ja kenen kanssa. Vanhemmat voivat olla yhteydessä myös lasten kavereiden vanhempiin.

Yhteiset pelisäännöt, kuten kotiintuloajat, on syytä sopia ennalta.

Vantaan nuoristotyön päällikkö Pekka Mäkelä kannustaa vanhempia tulemaan käymään juhlapaikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päihteitä käyttävät Tikkurilan lapset ovat pääasiassa tyttöjä, nuorimmat 10-vuotiaita – Poliisi sanoo suoraan: Tämä on järkyttävää 7.3.2019 12.01
Tikkurilassa liikkuu joukko lapsia, jotka käyttävät kannabista, lääkkeitä ja alkoholia – Poliisi: Lapset jakavat kuvia ja videoita humalaisista tai sammuneista kavereistaan somessa6.3.2019 12.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu