Puheenaihe

Mielipide: Miksi omaishoitajien palkkioita pienennetään?

Suuntaus näyttää vielä olevan se, että yhteiskunta pakottaa yksinäiset vanhukset ja sairaat kotihoitoon vaikka he eivät siellä pärjäisikään, kirjoittaja sanoo.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Vantaan olisi aika jo ruveta arvostamaan omaishoitajan työtä. Me omaishoitajat teemme pyyteettömästi 24 tuntia vuorokaudessa tätä työtä ja siitä saatu korvaus on muruja pöydällä, kirjoittaja toteaa.

Olen omaishoitaja Itä-Vantaalla, Hakunilan alueella. Omaishoitajasopimukseni on tullut voimaan 1. huhtikuuta 2015. Vaimoni muistisairaudesta alkoi näkyä oireita vuonna 2009. Sairaus diagnosoitiin vuoden 2012 alussa.

Vaimoni on ollut lääkekokeilussa kolmesti, elokuussa 2018, helmikuussa 2019 ja toukokuussa 2019 kahden viikon ajan Katriinan sairaalassa.

Sieltä psykiatri teki lähetteen intervallihoitoon Korson vanhustenkeskukseen ajalle 10.–15. toukokuuta. Lääkärin tarkoitus oli, että jatkossa vaimoni on hoidossa viikon kuukaudessa. Sillä saadaan toimintaterapiaa hänelle ja omaishoitajalle lepotaukoa. Hän ei ole ollut aikaisemmin kodin ulkopuolella hoidettavana.

Omaishoitajana olen käyttänyt omaishoitajalle tarkoitetut lakisääteiset vapaapäivät palveluseteleinä siivouspalveluihin. Nyt palveluohjaaja on ilmoittanut, että tulee tehdä uusi omaishoitajasopimus, joka vie minulta palvelusetelit pois sekä omaishoitajan palkkiota alennetaan 16 prosenttia.

Omaishoitajan vapaapäivät (300 euroa kuukaudessa) käytetään intervallihoitoon ja niistä vielä veloitetaan 11 euroa päivältä. Eli omaishoitajan vapaapäivät maksavat minulle ja vaimolleni näin ollen 110 euroa päivältä ja loput päivät viikosta intervallihoidosta maksavat 21,40 euroa.

Minun tyhmä pääni ei suostu ymmärtämään tällaista käytäntöä, mikä täällä Vantaalla vallitsee. Helsinki ja Espoo eivät kohtele näin tylysti omaishoitajaa.

Helsinki ei esimerkiksi pienennä omaishoitajan palkkiota, eikä ota pois omaishoitajan vapaapäiviä intervallijakson ajalta. Minulle sanotaan, etteivät he voi kohdella asiakkaitaan eri tavalla. Minun mielipiteeni on, että asiat tulee korjata ja muuttaa, ettei tällaista tapahdu.

Vantaan olisi aika jo ruveta arvostamaan omaishoitajan työtä. Me omaishoitajat teemme pyyteettömästi 24 tuntia vuorokaudessa tätä työtä ja siitä saatu korvaus on muruja pöydällä. Vantaakin säästää suuren määrän euroja omaishoitajien kotona tekemällä työllä. Toivon, että Vantaa korjaa nämä epäkohdat ja näin osoittaa arvostusta omaishoitajille.

Suuntaus näyttää vielä olevan se, että yhteiskunta pakottaa yksinäiset vanhukset ja sairaat kotihoitoon vaikka he eivät siellä pärjäisikään.

Kansanvallan edustajat, käytte parasta aikaa hallitusneuvotteluja. Ottakaa omaishoitajien asiat mukaan neuvotteluihin ja hoitakaa lopultakin omaishoitajien asiat kuntoon. Omaishoitajien palkkio verottomaksi ja pelisäännöt tulee olla samanlaiset koko maassa. Tästä ei maamme mene konkkaan.

Me omaishoitajat tuomme suurta säästöä yhteiskunnalle, kun hoidamme omaisen kotona. Laitoshoito maksaa monin verroin. Osoittakaa tekin näin toimien arvostusta hiljaisina puurtavalle ja kasvavalle ihmisjoukolle.

Alpo Heikkinen

Omaishoitaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sunnuntaisuomalainen: Omaishoitajat eivät aina pääse käsiksi hoidettavan terveystietoihin – rikokseen voi syyllistyä myös potilaan luvalla verkossa asioiva10.3.2019 10.31
Mielipide: Espoo ja Helsinki maksavat omaishoitajille tuplasti enemmän1.2.2019 07.20
Perhehoitajat tulossa Vantaan vanhusten avuksi – "Omaishoitajille uusi vaihtoehto"27.1.2019 07.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu