Paikallisurheilu

Jaakko Allilla edessä tärkeä vuosi

Suomella on ollut judossa olympiaedustaja seitsemänä kertana peräkkäin. Jaakko Alli aikoo varmistaa, että ensi kesänä tatameilla nähdään jälleen vähintään yksi suomalainen.

Tikkurilan Judokat

Tikkurilan Judokoiden Jaakko Alli tähtää ammattimaisesti Tokion kesäolympialaisiin 2020 alle satakiloisten painoluokassa. Paikkoja kisoihin on niukasti.

– Olympiapaikat judossa ovat henkilökohtaisia, joten jokaisen judokan tulee itse ansaita paikkansa kisoihin ranking-listan perusteella, hiljattain PM-kultaa omassa painoluokassaan voittanut Alli kertoo.

Olympiakarsintasysteemissä kaikkien painoluokkien 18 parasta urheilijaa ansaitsevat menolipun Tokioon. Painoluokkia on yhteensä 14, jotka jakautuvat tasan miesten ja naisten kesken. Karsinta kestää kaksi vuotta.

– Ratkaisevampi karsintavuosi alkaa kesällä eli nyt pitäisi alkaa pärjäämään, Alli toteaa.

Suorien paikkojen lisäksi jokaiselle maanosalle on erikseen omia maanosapaikkoja. Yhteen painoluokkaan tulee pääsemään noin 25 urheilijaa.

Toukokuun lopussa 27 vuotta täyttänyt Alli ei kuulu Olympiakomitean tukiurheilijoiden piiriin, mutta vailla rahallista tukea hänen ei tarvitse olla.

– Olen saanut tukea lajiliitolta ja seuralta. Jonkun verran jää maksettavaa itsellenikin vuoden lopussa, jos budjetti ylitetään. Yhteistyökumppanien etsiminen on tärkeää, jotta saa kisareissuja maksettua.

Reissupäiviä kertyy vuosittain noin sata. Hän nauttii matkustamisesta ja siitä, että pääsee näkemään paljon maailmaa, mutta toteaa sen olevan myös hetkittäin raskasta.

Kovimmat judokat tulevat tällä hetkellä lajin alkuperämaasta Japanista sekä Etelä-Koreasta. Judo on kansainvälisesti levinnein olympiakamppailulaji. Kolme vuotta sitten Rio de Janeiron olympialaisissa osallistujia oli Allin mukaan lähes sadasta maasta.

Mies tietää tarkkaan omat vahvuutensa, jotka auttavat häntä olympiapaikan tavoittelussa.

– Olen hyvä lukemaan ottelua ja reagoimaan nopeasti tilanteisiin. Fyysiset ominaisuuteni näkyvät ottelutyylissäni.

Judo oli ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmassa vuonna 1964. Yhtäjaksoisesti laji on ollut mukana vuodesta 1972. Naisten judo tuli mukaan vuodesta 1992 alkaen.

Teksti: Sampsa Suikkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu