Paikallisurheilu

Seiväshyppääjä Saga Andersson uhkuu jälleen itsevarmuutta

Mikäli Saga Andersson saa tekniikan toimimaan yhä paremmin, voi hän parantaa ennätystään tänä kesänä roimasti.

Simo Arkko

Vantaalainen seiväshyppääjä Saga Anderssonin, 19, hyppytreenit Liikuntamyllyn hallissa Myllypurossa ovat juuri käynnissä.

Andersson tekee ensiksi limboja riman ali, mutta parantaa treenien edetessä. Vaikka Andersson hyppää liian löysällä seipäällä, kamppailee hän silti yli neljästä ja puolesta metristä, vaikka rimana käytetty kumilenksu jääkin hieman väpättämään.

– Se oli paras hyppysi tähän mennessä, Sagan valmentaja ja isä Björn Andersson iloitsee.

Saga Anderssonilla on syytä hymyyn, sillä talven ja kevään harjoituskausi on sujunut suunnitellusti.

Viime ajat hän on keskittynyt harjoitteluun ja tekniikan parantamiseen. Viimeiseksi hallikisaksi jäi aikuisten halli-SM helmikuussa, jolloin Andersson jäi kuitenkin ilman kisatulosta.

Lähtökohdat pian alkavaan ulkokauteen ovat siitä huolimatta hyvät, sillä vantaalaishyppääjä on saanut itsevarmuuttaan takaisin ja tehnyt hyviä harjoituksia niin kotimaan halleissa kuin ulkokentällä Italiassa.

– Viime vuonna samaan aikaan juoksin helposti läpi ja se vaikutti koko kesään. Kun oli epävarmuutta, niin en saanut maksimia ulos, hän sanoo.

Kausi päättyi pienoiseen pettymykseen, vaikka Andersson olikin elokuussa Seinäjoella melko lähellä ylittää toissa kesänä Tampereella tehdyn ennätyksen 442.

Andersson uskoo, että hänellä on potentiaalia parantaa ennätystään paljonkin, jos hän pystyy ottamaan jäykemmän seipään käyttöönsä tänä kesänä.

– Jos haluan hypätä korkealle, tarvitsen jäykemmän seipään. Yleensä kisan aikana saan otettua jäykempiä seipäitä, mutta ne pitäisi saada myös treeneihin, Andersson sanoo.

Ennätysten parantaminen ei tule jäämään ainakaan voiman tai nopeuden puutteesta kiinni, sillä molemmat ovat kehittyneet tasaisesti viime vuosina.

Tekniikasta sen sijaan löytyy aina parannettavaa. Anderssonin viimeisin muutos on juoksuaskelissa. Helmikuusta lähtien hän on ottanut kaksi askelta enemmän aiempaan verrattuna.

Seuraava parannettava asia löytyy itse hyppysuorituksesta.

– Juoksu sujuu hyvin, mutta laittaessani seipään kuoppaan olen usein aika myöhässä. Alakäsi on aina suora, mutta yläkäsi ei ole aina valmiina hyppyyn.

– Jossain hypyissä yläkäsi toimii paremmin kuin hallikaudella, mutta sitä voi vielä parantaa. Menemme kuitenkin oikeaan suuntaan, Andersson sanoo.

Esbo IF:ää edustavan Anderssonin kauden päätavoite on nuorten EM-kilpailuissa, jotka järjestetään tämän vuoden heinäkuussa Ruotsin Boråsissa.

Seiväshyppääjällä riittää nälkää yltää palkintopallille, sillä hän on jäänyt aiempina vuosina kolme kertaa neljänneksi nuorten kilpailuissa.

– Nyt olen ensimmäistä kertaa vanhin. Olen kilpaillut aina vuotta tai kahta vanhempia vastaan, joten on ihan kiva, että nyt kilpailen omanikäisiä vastaan.

Anderssonilla on realistiset mahdollisuudet yltää jopa aikuisten MM-kisoihin Dohaan syys–okakuun vaihteessa, mikäli tekniikka osuu kohdalleen.

Dohan MM-kisojen raja on tänä vuonna 456.

– En ole ikinä ollut aikuisten arvokisoissa, joten olisihan se kiva päästä sinne. Se raja on korkea, mutta mahdollinen.

– En ajattele sitä kuitenkaan liikaa. Yritän vain tehdä parhaani tänä vuonna, hän kiteyttää.

Teksti: Simo Arkko

Kuka?

19-vuotias vantaalainen seiväshyppääjä.

Edustaa Esbo IF:ää.

Asuu Louhelassa.

Hyppäsi toissa kesänä Tampereella ennätyksensä 442.

Kuuluu todelliseen seiväshyppyperheeseen, sillä Anderssonin valmentaja ja isä Björn Andersson on entinen seiväshyppääjä. Myös Sagan sisko harrastaa seiväshyppyä.

Aloittaa ulkokauden joko 4.6. Turussa tai viikkoa myöhemmin Paavo Nurmi Gamesissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sivutuuli pilasi seiväshyppääjä Saga Anderssonin mahdollisuudet EM-rajaan – "Eihän se kivaa ole"1.8.2018 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu