Puheenaihe

Pitkät välit koulupsykologin tapaamisissa vaikeuttavat luottamuksen syntymistä – Kolmessa viikossa ehtii myös tapahtua

Vantaan peruskouluissa on noin yksi koulupsykologi 900 oppilasta kohden. Oppilashuoltolain mukainen suositus on yksi psykologi tuhatta lasta kohden.

Sami Lettojärvi

Vantaan kouluissa koulupsykologin vastaanotolle pääsee noin 90-prosenttisesti lain mukaisessa määräajassa seitsemän työpäivän sisällä.

Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus tavata psykologia tai kuraattoria on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä.

Haasteita tuottaa jatkokäyntien tarjoaminen, jolloin aika saattaa venyä kahden tai kolmen viikon päähän. Jatkoaikojen toteutumisesta ei ohjeisteta laissa.

– Pitkät ajat tapaamiskertojen välillä voivat vaikeuttaa luottamuksellisen suhteen syntymistä lapseen tai nuoreen. Monen elämässä ehtii myös kolmessa viikossa tapahtua paljon, toteaa opiskeluhuollon esimies Sari Niemi.

Myös lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa jatkoajan saamiseen saattaa mennä 2–3 viikon päähän. Nuorten kohdalla tämä tapaamisväli voi olla toisaalta myös tarkoituksenmukainen, huomauttaa toisen asteen opiskeluhuollon esimies Jenny Uusikivi.

Koulupsykologin tehtävä on auttaa lasta ja nuorta, jos hänellä on vaikeuksia esimerkiksi oppimisessa, tunne-elämässä tai ryhmässä toimimisessa. Osalla lapsista ja nuorista ongelmat helpottavat tai purkautuvat muutamalla tapaamiskerralla.

Mikäli lapsi tai nuori vaatii pidempiaikaista hoitoa tai tukea, hänet ohjataan koulun ulkopuolisiin palveluihin.

Vantaalla alle 13-vuotiaat ohjataan esimerkiksi perheneuvolaan ja yli 13-vuotiaat nuorten neuvontapalveluihin Nuppiin. Molempiin voi pahimmillaan olla usean kuukauden jono.

– Näkisin, että näiden toimijoiden, joissa pystytään hoitamaan lieviä ja keskivaikeita oireita, resursseja tulisi lisätä, arvioi Sari Niemi.

Vakavimmin oireilevat lapset ja nuoret ohjataan erikoissairaanhoitoon, jonka kriteerit ovat korkeat.

Vantaan peruskouluissa työskentelee 25 koulupsykologia, mikä tarkoittaa noin 900 oppilasta psykologia kohden. Toisen asteen oppilaitoksissa toimii 7,5 opiskeluhuollon psykologia. Toisen asteen oppilaitokset saavat ensi syksystä alkaen kaksi uutta vakanssia.

– Syynä tähän ovat opiskelijoiden määrän kasvu ja se, että tutkintotavoitteiset opiskelijat on otettu palvelun piiriin, mikä on todella hyvä asia, toteaa Jenny Uusikivi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastensuojelu: Ongelmien juuret ovat kotona – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanotaan, että korjatkaa tämä"1.5.2019 06.15
Sunnuntaisuomalainen: Lasten ADHD-lääkityksessä isot alueelliset erot7.10.2018 13.11
USU: Adhd-lääkkeiden käyttö kasvaa nopeasti – "Lapsikäyttäjistä 80 prosenttia poikia"1.12.2017 07.36
Kolmasosa vantaalaisnuorista on huolestunut mielialastaan22.9.2017 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu