Puheenaihe

145 880 ilmoitusta lastensuojeluun ja 18 544 lasta sijoitukseen vuoden aikana – professori herättelee huomaamaan karut tilastot

Lastensuojelun asiakkuudet ovat lisääntyneet jatkuvasti jo parikymmentä vuotta. Huostaan otettujen lasten määrä vastaa jo yhtä prosenttia alaikäisistä suomalaisista.

Arkisto

Suomalaisten lasten hätä on kasvanut jatkuvasti 1990-luvun puolivälin jälkeen. THL:n tilastojen mukaan viime vuonna eniten kasvoi kiireellisten sijoitusten määrä.

Kodin ulkopuolelle sijoitettiin kiireellisesti 4 390 lasta eli seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Yhteensä kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli 18 544 lasta. Luku kasvoi edellisvuodesta kolme prosenttia.

Huostaan otettuja lapsia oli vuoden 2018 aikana kaikkiaan 10 861. Määrä vastaa yhtä prosenttia alaikäisistä suomalaisista.

Myös lastensuojeluilmoitusten määrä (145 880) lisääntyi noin viisi prosenttia vuodesta 2017.

THL:n tutkimusprofessori Tarja Heino herättelee huomaamaan, että tavoitteet tilanteen parantamiseksi eivät ole toteutuneet.

– Kansallisten hallitusohjelmien ja viimeksi lapsiperheiden palvelujen muutosohjelman keskeinen tavoite on liitetty lasten sijoitusten vähenemiseen ja siihen, että vaikeassa tilanteessa olevat lapsiperheet saavat tukea tilanteeseensa riittävän varhain. Näin ei näytä tilastojen valossa käyneen, Heino huomauttaa.

– Jotta jatkossa osattaisiin kohdentaa tuki oikein, tulisi tuntea ilmiöitä paremmin ja myös tutkia juuri tätä kysymystä monipuolisesti, nykyistä enemmän ja tarkemmin.

Lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli viime vuonna 54 883 lasta kaikkiaan 4,2 prosenttia 0–20-vuotiaista.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu