Ruoka

Oletko jo maistanut raparperia suolaisten ruokien kanssa? Testaa näitä 3 reseptiä tai leivo gluteeniton kakku

Riikka Hurri

Kun muu puutarha vasta heräilee, raparperi puskee jo voimalla vartta.

Satoisan raparperin kasvuinnokkuus ja koko kesän jatkuva satokausi voi aiheuttaa kesän aikana kotipuutarhurille jopa tuskaa, ja osa yrittää päästä eroon ylimääräisistä varsistaan esimerkiksi lahjoittamalla niitä naapureilleen, sukulaisilleen tai Facebookin kirppispalstoilla kenelle tahansa.

Raparperipiirakkaa ja -kiisseliä ei jaksa syödä määräänsä enempää, mutta onneksi kirpeän vihanneksen käyttömahdollisuudet ovat tätä paljon laajemmat.

Sai raparperia sitten omasta puutarhasta, lahjoituksena tai kaupan vihannesosastolta, sitä kannattaa kokeilla makeiden leivonnaisten lisäksi myös suolaisten ruokien kanssa.

 

Raparperin kirpeys on tuttu vastapari sokerille.

Yksi vaihtoehto perinteiselle piirakalle on käyttää raparperia pikaiseen gluteenittomaan mantelikakkuun. Kakkutaikina valmistuu nopeasti kattilassa, eikä tiskiä tule paljon. Raparperit uppoavat täyteläiseen taikinaan, ja lopputuloksena on herkullinen kakku vaikkapa kahvipöytään tai jälkiruuaksi.

 

Kesäiseen vihersalaattiin raparperi tuo uudenlaista vivahdetta.

Pikapikkelöinti taittaa raparperista happamuutta pois, ja raparperin voi pikkelöidä purkkiin vaikkapa muutamaa päivää ennen käyttöä.

Raparperi sopii hyvin makupariksi myös tuhdimman suolaisen ruuan kanssa. Esimerkiksi grillatun lihan kanssa voi tarjoilla hivenen tulista raparperi-inkiväärilisuketta, joka taittaa lihan tuhtia ja rasvaista makua.

 

Hellepäivän juomiin raparperi solahtaa mukaan makusiirappina. Tämä on hyvä vaihtoehto varsinkin, jos raparperista on ylituotantoa.

Ensin raparpereista uutetaan maku ja väri veteen, siivilöidään ja lopuksi keitetään juoksevaksi siirapiksi sokerin kanssa. Siirapin voi pullottaa jääkaappiin ja käyttää esimerkisi drinkeissä tai vissyn kanssa limonadina.

 

Gluteeniton raparperikakku

15 annosta

  • 200 g voita
  • 3 dl ruokokidesokeria
  • 3 dl mantelijauhoa
  • 3 dl vaaleaa, gluteenitonta jauhoseosta
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 6 kananmunaa
  • 3 raparperinvartta

1. Sulata kattilassa voi. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon ruokokidesokeri. Anna jäähtyä.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokeriseokseen vuorotellen kanamunia ja kuivia aineita.

3. Vuoraa neliskanttinen tai pyöreä kakkuvuoka leivinpaperilla ja kaada puolet taikinasta vuokaan. Pilko yksi raparperinvarsi paloiksi ja ripottele taikinan päälle.

4. Kaada loput taikinasta raparperien päälle. Halkaise loput raparperit pituussuunnassa ja asettele taikinan päälle.

5. Paista 175 asteessa noin tunti, kunnes kakku on kullanruskea. Kakku jää sisältä hieman tahmeaksi, mutta sen ei kuulu olla valuvan löysä.

 

Vihersalaatti pikapikkelöidyllä raparperilla

2 annosta

  • 1 raparperin varsi (pilkottuna 2 dl)
  • 1 dl valko- tai punaviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0,75 dl vettä
  • ripaus suolaa
     
  • 200 g erilaisia salaatteja
  • 50 g rucolaa
  • 2 avomaankurkkua
  • 1 punasipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl rouhittua mustapippuria

1. Huuhdo raparperi ja siivuta se ohuiksi viipaleiksi. Laita raparperit kuumuutta kestävään purkkiin.

2. Kiehauta kattilassa etikka, sokeri, vesi ja suola. Kaada kuuma neste raparperien päälle ja sulje purkki. Jäähdytä.

3. Kokoa salaatti. Laita pohjalle salaatit ja rucola. Siivuta avomaankurkut juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Pilko punasipuli ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi pikkelöidyt raparperit.

4. Sekoita lasissa oliiviöljy, hunaja, suola ja pippuri. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja tarjoile. Voit lisätä salaatin ruokaisuutta esimerkiksi kananmunilla tai juustolla.

 

Raparperi-inkiväärikastike

Noin 3 dl kastiketta

  • 3 cm pala inkivääriä (pilkottuna 0,5 dl)
  • 1 dl ruokokidesokeria
  • 0,25 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl taateleita
  • 0,75 dl punaviinietikkaa
  • 0,5 tl chilihiutaleita
  • 0,5 tl mustapippurirouhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 6 raparperinvartta (pilkottuna 1 litra)

1. Kuori ja pilko inkivääri pieniksi kuutioiksi. Laita inkivääri, ruokokidesokeri ja vesi paistinpannulle ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes neste on löysähköä siirappia.

2. Poista taateleista kivet ja leikkaa siivuiksi. Lisää pannulle taatelit, sokeri, etikka ja mausteet. Keitä hiljalleen noin viisi minuuttia.

3. Huuhtele raparperit ja leikkaa noin sentin paloiksi. Lisää raparperi pannulle ja keitä keskilämmöllä vartti. Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä esimerkiksi grillatun lihan kanssa. Kastike säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

 

Raparperisiirappi

Noin 3 dl siirappia

  • 12 raparperinvartta (pilkottuna 2 litraa)
  • 1,2 l vettä
  • 2,5 dl sokeria

1. Huuhdo ja pilko raparperi. Keitä noin 20 minuuttia. Kuori päälle nousevaa vaahtoa pois keittämisen aikana.

2. Siivilöi neste puhtaaseen kattilaan. Lisää sokeri ja kiehauta. Keitä hiljalleen noin viisi minuuttia. Jäähdytä ja lisää joukkoon esimerkiksi vissyä tai käytä drinkeissä makusiirappina.

 

Teksti: Anna Sievälä, kuvat: Riikka Hurri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vegaanikin voi nauttia raparperiherkuista – tarpeellisen kalsiumin saa kauramaidosta kuten soija- ja mantelijuomistakin28.6.2019 06.30
Näin leivot bloggareiden suosiman raparperipiirakan7.7.2015 23.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu