Puheenaihe

Perheneuvola tarjoaa ryhmäaikoja – Henkilökohtaista tapaamista voi joutua odottamaan jopa kuukausia

Perheneuvolasta tarjotaan useimmiten ensin käyntiä ryhmätapaamiseen.

Jaakko Heiskanen

Vantaan koulupsykologien esimies toi esille huolen siitä (VS 1.6.), miten oppilashuollon ohjaamat lapset ja nuoret saattavat joutua jonottamaan jopa kuukausia perheneuvolan tai Nupin asiakkaaksi pääsyä.

Molempien pitäisi olla matalan kynnyksen paikkoja, joista lapsi ja nuori perheineen saavat apua ja tukea erilaisissa kriisitilanteissa sekä käytös- ja mielenterveysongelmissa, kun oireet ovat lieviä tai keskivaikeita.

Vantaan perheneuvoloissa on vajaan vuoden ajan ollut tarjolla ryhmittäin toteutettavia ensitietoaikoja. Tiistaiaamu ja -iltapäivisin järjestettäviin tapaamisiin otetaan enintään kymmenen henkeä viidestä perheestä. Ajat on jaettu teemoittain koskien parisuhdetta, lapsen tunne-elämää, vanhemmuuden työkaluja ja lapsen haastavaa käytöstä.

Ryhmätapaamiseen ajan saa huomattavasti nopeammin kuin kahdenkeskiseen tapaamiseen. Missä määrin ne palvelevat matalankynnyksen apuna perheiden ongelmissa, jotka voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia?

– On selvää, etteivät ryhmämuotoiset ensitietoajat sovi kaikille, toteaa perheneuvolatoiminnan päällikkö Marjo van Dijken.

– Olemme kuitenkin saaneet ryhmiin osallistuneilta todella hyvää palautetta.

Keskimääräinen jonotusaika kahdenkeskiseen istuntoon perheneuvolassa on 39 vuorokautta.

Kesälomakausi, Apotin tulo sekä kulloinen työntekijätilanne tuovat isoja heittoja jonotusaikoihin.

– Jokainen tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nyt olisi varaamassa aikaa kahdenkeskiseen tapaamiseen, vastaanottoaika menisi todennäköisesti loppukesään. En osaa sanoa, olisiko se elokuussa, syyskuussa vai lokakuussa, huokaa van Dijken.

Myöskään ryhmäaikoja ei ole heinäkuussa tarjolla.

Nupista kerrotaan, että ensimmäistä tapaamista ”omatyöntekijän” kanssa joutuu tällä hetkellä odottamaan 1,5–2 kuukautta. Kiireisimpinä talvikuukausina odotusaika oli kolme kuukautta.

Tarjolla on myös niin sanottuja neuvontavastaanottoaikoja, joita saa keskimäärin 1–2 viikon päästä yhteydentotosta.

–  Joskus nuori saa tarvitsemansa tuen ja avun jo tässä tapaamisessa. Useimmiten vastaanotolla sovitaan siitä, millaista apua nuori tarvitsee, kertoo vs. esimies Hanna Kangastalo Nupista.

Kun asiakkuus omaan työntekijään on solmittu tapaamiset järjestyvät helpohkosti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu