Puheenaihe

Legenda opasti Vesa-Matti Loiria henkisesti – K&K: Ennustaja Aino Kassisen haudalla nyt karu kohtalo

Pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa kertoo kiehtovia tarinoita hautausmailta.

Akseli Muraja

Maineikkaan ennustajan Aino Kassisen (1900–1977) hautaa ei enää löydy Helsingin Malmin hautausmaalta, kertoo Kirkko & Kaupunki -lehti.

Tunnetun selvänäkijän viimeinen leposija on sijainnut hautausmaalle korttelissa 83. Nyt sitä on enää turha etsiä, kirjoittaa pappi Kai Sadinmaa lehdessä.

Kassisen haudan kohtaloksi on Sadinmaan mukaan koitunut omaisten haluttomuus jatkaa haudan hoitoaikaa. Hautausmaalta poistuu joka vuosi noin 300 hautaa.

Kassisen haudalta poistettu kivi odottaa varastoituna hautausmaalla. Kivi päätyy murskattavaksi.

– Sadat haudoilta poistetut kivet odottavat täällä siisteissä jonoissa uudelleensyntymistään murskeeksi, jota käytetään rakennuksilla ja teiden pohjana, Sadinmaa kirjoittaa Kirkko & Kaupungissa.

Aino Lydia Kassisesta on olemassa monta kertomusta ja legendaa.

Uuden hallituksen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi vuonna 2018, kuinka hänen isoäitinsä asui talvisodan aikaan Kassisen naapurissa Helsingin Lapinlahdenkadulla.

– Isoäitini kertoi, että aina kun Suomessa tapahtui isoja asioita, suuria murroksia, niin sinne Lapinlahdenkadun ovelle alkoi tulla jonoa. Kun talvisota syttyi, siellä oli myöskin mustia autoja, diplomaattiautoja. Ihmiset tulivat kysymään, mitä tapahtuu heidän perheelleen, heidän läheisilleen? Mitä tapahtuu Suomelle? Mitä tapahtuu Euroopalle? Selvänäkijä omana selvänäön hetkenä, joka oli aamulla viiden ja seitsemän välillä, vastaili näihin kysymyksiin, Haavisto sanoi Yle TV1:n presidentinvaalitentissä.

Kassinen itse väitti eläessään, että sotien aikana marsalkka Mannerheim olisi lähettänyt asiamiehen kysymään häneltä tietoja. Wikipedian mukaan Kassinen kertoo myös ennustaneensa ystävälleen, että Adolf Hitlerin Suomen vierailulla 1942 diktaattorin lentokoneeseen tulee vikaa.

Sodan jälkeen Suomessa nousi tavaksi pilkata sodanaikaisia johtajia heidän väitetyistä suhteista selvännäkijöihin. Moni väite kasvoi huhuista, ja niitä lietsottiin poliittisista syistä, kun Suomea haluttiin syyllistää sodasta ja Neuvostoliiton syyllisyyttä mitätöidä.

Kassisen myöhempiä oppilaita olivat Vesa-Matti Loiri ja Pekka Siitoin. Loiri kertoi Ylelle, että hän koki ilmiömaailman hyvin vahvana, ja tätä henkisen maailman hakua lisäsi vakava loukkaantuminen jalkapallokentällä 1990-luvulla.

Hautausmaapappi Kai Sadinmaa järjestää Kuolleiden kirja -kävelyjä keskiviikkoisin kello 18 Malmin hautausmaalla. Kävelyt jatkuvat syyskuulle asti joka viikko paitsi viikoilla 30 ja 31. Ilmoittautumiset sähköpostilla [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu