Puheenaihe

Lentokentältä saunaan, kirkkoon tai kahvilaan: vaihtomatkustajia houkutellaan kuluttamaan luppotunnit kentän ulkopuolella

Lentojen välissä piipahdus luontoon, uimaan tai saunaan? Tähän houkutellaan Helsinki-Vantaalle saapuvia turisteja.

Armi Suojanen/Arkisto

Helsinki-Vantaan lentoasemalla jatkolentoa odottavia matkustajia houkutellaan uuden palvelun avulla tutustumaan Vantaaseen. Sen sijaan, että matkustaja odottaa jatkolentoa useamman tunnin lentoasemalla tai alueen hotellissa, voi piipahtaa lähellä sijaitsevissa kohteissa. Kyseessä on uusi Stopover Guide -palvelu, joka on verkkosivusto, josta matkustaja voi valita kiinnostavan kohteen. Palvelu antaa kohteeseen julkisen liikenteen aikataulut ja arvioi käyntiin kuluvan ajan.

Stopoverguide.fi-sivustolla on mukana parikymmentä kohdetta. Matkustajia houkutellaan esimerkiksi savusaunaan Kuusijärvelle, jonka reissun arvioidaan vievän aikaa neljä tuntia. Kahdessa tunnissa ehtii piipahtaa Ilmailumuseossa, kauppakeskus Jumbossa, Pyhän Laurin kirkossa tai Kahvitupa Laurentiuksessa. Myös tiedekeskus Heureka, Superpark ja Flamingo löytyvät listalta.

– Palvelu toimii aika- ja saavutettavuusperusteisesti. Tavoitteena on vähentää henkilöauton käyttöä ja edesauttaa sujuvaa siirtymistä lentokentältä julkisia liikennevälineitä käyttäen, kertoo Vantaan kaupungin projektiasiantuntijan Mira Rajalakso.

Rajalakso sanoo palvelussa olevan kokeiluvaiheessa yritykset, jotka ovat halunneet lähteä mukaan.

Stopover Guide -palvelu on osa Vantaan kaupungin Perille asti -hanketta, jossa kokeillaan markkinalähtöisiä älykkäitä liikkumisratkaisuja. Palvelu on kokeilu, joka kestää lokakuun loppuun. Vantaan kaupunki on mukana palvelun markkinoinnissa.

Palvelun toteuttaa Tietotemput Oy, jonka toimitusjohtaja Teemu Joensuu sanoo yrityksen tavoittelevan kokeilujakson aikana kymmeniätuhansia kävijöitä verkkosivustolle. Finavian mukaan vaihtomatkustajien osuus lähtevistä matkustajista Helsinki-Vantaalla oli viime vuonna 35,5 prosenttia. Yli 3,7 miljoonaa Helsinki-Vantaan matkustajaa jatkoi matkaansa lentäen.

Kuinka monen matkustajat odotetaan kesän ja syksyn aikana hyppäävän bussiin tai junaan ja lähtevän tutustumaan Vantaaseen, Teemu Joensuu?

– Helsinki-Vantaan kasvavista matkustajavirroista johtuen potentiaali on valtava. Onnistuessamme saamme jo tänä kautena ohjattua vähintään muutama tuhat uutta matkaajaa paikallisten palveluiden pariin.

Joensuun mukaan tavoitteena on, että kokeilun jälkeen palvelusta tulee pysyvä.

– Etsimme parhaillaan palvelulle liiketoimintamallia. Yksi vaihtoehto on, että mukana olevat vantaalaiset yritykset maksavat näkyvyydestä, Joensuu sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinki-Vantaan lentoasema ylsi uuteen ennätykseen – 20 miljoonan matkustajan rajan rikki14.12.2018 08.59
Uusi sovellus opastaa turistin nähtävyyksille Vantaalla15.11.2018 07.40
Kiina-ilmiö piristää Vantaan hotellibisnestä – turistien määrään odotetaan huimaa kasvua12.10.2016 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu