Puheenaihe

Johansin tila muuttui Velmun kodiksi

Kauko Röyhkä esiintyi Johansin takapihalla 60 vuotta myöhemmin 1988.

Velmun kokoelma, Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan kaupunginmuseon valokuvakokoelmien ensimmäinen luetteloitu erä, eli päänumerolla 1 oleva Candolinin kokoelma on ajalta ennen varsinaisen Vantaan kaupunginmuseon perustamista. Silloin kulttuuritoimistoksi kutsuttu yksikkö keräsi valokuvia ja erityisesti kouluesineitä.

Mathilda Candolin ja Mosse-koira Johansin takapihalla 1928. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo

Yhdessä erän kuvista komeilee Johansin tilan päärakennus, Koisotiellä Koivuhaassa. Mathilda Candolin katselee maisemaa Mosse-koiran kanssa. Mathilda ja Arthur Candolin rakennuttivat talon vuosina 1924–1928. Kuvanottohetkellä talon julkisivun vuoraus on vielä kesken, sillä hirsirungon oli annettava ensin painua muutaman vuoden ajan.

Maineikas ruotsalainen arkkitehti Torben A. Grut laati vuonna 1918 mallikirjan, jonka yhdestä talomallista Johans sai muotonsa. Piirustuksia muokattiin kuitenkin alkuperäistä hieman yksinkertaisemmaksi, koska kyseessä oli maatila.

Kuvan lahjoitti museolle pastori Arthur Candolin tytär Hilja Candolin vuonna 1980.

Johansin tila jäi ilman isäntää vuonna 1978 ja Vantaan kaupunki osti sen itselleen kaksi vuotta myöhemmin. Pian sen jälkeen Johansin tilan ja Velmun, eli Vantaan elävän musiikin yhdistyksen, tiet kohtasivat ja yhdistys sai talon käyttöönsä.

Johansin tilan pihamaalla, juuri kuvan rinteessä järjestetään edelleen jokakesäinen Koisorock-festivaali.

Teksti: Stella Karlsson

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taiteilija Risto Vilhusen taidekokoelma on omaa luokkaansa – yksi erikoisuuksista on sähkölinjoihin vuonna 1973 lentänyt harakka, joka päivystää nyt täytettynä kaupunginmuseossa9.6.2019 08.50
Näin polkaistiin pyöräilykausi käyntiin Backaksen kartanolla vuonna 1908 14.4.2019 08.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu