Puheenaihe

Millainen tv:stä tuttu Tonttu Toljanteri oli 300 vuotta nuorempana? Vantaalla asuva Annukka Kiuru viimeistelee kolmatta Toljanteri-kirjaa keskellä kuumaa kesää

Annukka Kiurulta on parhaillaan valmistumassa tarina Tonttu Toljanterin nuoruusvuosista. Se on kolmas yhdessä kuvittaja Sirkku Linnean kanssa tehty Toljanteri-kirja.

Leena Koivisto

Tonttu Toljanteri osaa ottaa löysin rantein. Näin häntä kuvailee hahmon luoja, dramaturgi Annukka Kiuru, joka uskookin, että tonttu ei vietä juhannuslomaa.

– Luulenpa, että hän ei tarvitse sellaista. Toljanteria ei stressi paina, hän suhtautuu varsin leppoisasti työhönsä joulupukin ja -muorin apuna, Kiuru naurahtaa.

Herkkupatojen ääreen ruoalle tunnetusti perso tonttu etsiytyy jussinakin.

– Saattaa hän tietysti ajautua jonkin kiperän pulmankin äärelle tai jopa aiheuttaa sen itse, mutta sellaiset Toljanteri on vuosisatojen saatossa oppinut ratkaisemaan parhain päin.

Hyväsydäminen toilailija tuli koko kansan tutuksi Ylen joulukalenteriohjelmasta, jossa tonttu ensimmäisen kerran seikkaili Kiurun Kiurun käsikirjoittamana vuonna 1998.

Vuonna 2013 Toljanteri nähtiin viimeisen eli kuudennen kerran uudessa joulukalenteritarinassa. Siitä on tehty myös kaksi televisiosarjaa ja elokuva sekä esitetty uusintoja.

– Aina välillä se kokonaan haudattiin, mutta siihen palattiin katsojien toiveesta. Nyt tv-Toljanteria ei ole pyynnöistä huolimatta enää odotettavissa, Kiuru kertoo.

500-vuotias hiippalakki on kuitenkin edelleen voimissaan, sillä Kiuru on tehnyt tontusta yhdessä kuvittaja Sirkku Linnean kanssa jo kaksi kirjaa. Toljanterin tarinat syntyvät nyt Ylästössä, jonne Kiuru puolisoineen muutti vuosi sitten asuttuaan pitkään Jyväskylässä.

Vaikka Toljanteri on vahvasti jouluväritteinen hahmo, suurin osa tv-kuvauksista tehtiin keskellä kesää. Kesäauringon lämmittäessä on valmistumassa myös kirjoista kolmas, jota Kiuru parhaillaan viimeistelee syksyllä julkaistavaksi.

– Tuli tunne, että haluan kirjoittaa vielä tontun nuoruudesta, josta kukaan ei aiemmin ollut kuullut, en edes minä itse, hän nauraa.

Tulevassa Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet -teoksessa tonttu on 200-vuotias nuorukainen, joka etsii omaa tietään.

– Ja ensinhän siitä ei meinaa tulla mitään, sillä nuoruus on aina vaikeaa ja nykynuorilla vielä vaikeampaa.

Lapset kohderyhmänään paljon sekä tv:lle että teattereille kirjoittanut ja dramatisoinut Kiuru kertoo joutuneensa vuosi vuodelta yhä enemmän ja useammalta kantilta miettimään, millaisia tarinoita tahtoo lapsille kertoa.

– Ehkä eniten niihin sisältyy sitä oman paikan etsimistä, ja löytämistä sekä tässä maailmassa kelpaamista ja riittämistä.

Toljanterissa eivät älypuhelimet juhli, sillä Kiuru on halunnut säilyttää tarinoissa perinteisen, hirsitalontuoksuisen maailman.

– Varmaan siksi tontulla on lasten lisäksi faneina paljon mummoja ja vaareja.

Tontun alttius kommelluksille on tullut suoraan todellisuudesta kirjailijan omista, lähi-ihmisten ja tuttujen elämästä.

Nimikin jäi aikoinaan kylässä käyneeltä Toljanderin perheeltä.

– Perheen isä ja pojat olivat sellaisia, että heille sattui ja tapahtui ihan älyttömästi koko ajan, Kiuru muistaa.

– Siinä vaiheessa, kun isä oli onnistunut kaatamaan grillin ja survomaan mäsäksi yhden kuivakukkakimpun, hänen puolisonsa tiuskaisi, että ”kyllä se on niin tonttu tuo Toljanteri”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt tulevat rokkari-Rosvolat – Siri Kolun kirja muuntuu kesänäytelmäksi Kuninkaalaan5.6.2019 08.25
Lastenkirja tekee sadan vuoden runomatkan – murre- ja slangisanoista selitykset6.12.2017 07.10
Apo Apposen touhuilut jatkuvat5.9.2013 21.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu