Puheenaihe

Oppilaan lenkkarit katosivat koulupäivän aikana – Vanhemman mielestä kaupungin tulisi korvata 179 euron merkkilenkkarit

Kuvituskuva.

Alakoululaisen upouudet lenkkarit katosivat koulupäivän aikana naulakosta. Vanhemman mielestä 179 euron Adidas Ultraboost -lenkkarit varastettiin. Korvausvastuu on hänen mielestään koulun ja siten kaupungin.

– Kengät on oikeudettomasti otettu paikasta, jonka koulu on osoittanut kyseisen kaltaisten varusteiden säilyttämistä varten koulupäivien aikana, vanhempi perustelee oikaisuvaatimuksessaan.

Vantaan kaupungin vahinkorahaston asiamies hylkäsi jo kertaalleen vanhemman korvausvaatimuksen sillä perusteella, ettei kenkien häviäminen ole ollut koulun henkilökunnan vika.

Vanhempi haki asiamiehen päätökseen oikaisua, joka oli kaupunginhallituksen käsiteltävänä viime viikolla. Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen esityksen mukaisesti.

Koululaisen vanhemman mukaan oleellinen kysymys asiassa on koulun tuottamus.

– Koulu ensinnäkin velvoittaa oppilaitaan riisumaan kengät sisällä tapahtuvan opetuksen ajaksi, vanhempi toteaa oikaisuvaatimuksessaan.

– Kengille on osoitettu paikka. Paikka ei kuitenkaan ole sellainen, että oppilaalla olisi mahdollisuus valvoa omaisuuttaan oppitunnin aikana.

Vahinkorahaston asiamies toteaa, että kaupungin vahingonkorvausvelvollisuus perustuu useimmissa tapauksissa ns. isännänvastuuseen.

Kaupunki on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka kunnan työntekijä tai viranhaltija virheellään tai laiminlyönnillään työssä on aiheuttanut.

Kouluissa normaali käytäntö on, että ulkovaatteet ja jalkineet jätetään luokan ulkopuolelle naulakkoon.

– Koulupäivän aikana on mahdotonta järjestää sellaista valvontaa, että oppilaiden omaisuuteen kohdistuvat varkaudet tai ilkivalta voitaisiin estää.

Vantaan koulujen verkkosivuilla todetaan, että kouluun tuodut tavarat ovat perheiden vastuulla:

"Esimerkiksi älylaitteiden rikkoutumisen korvaaminen ei kuulu koululle. Mikäli rikkoutuminen aiheutuu toisen oppilaan vahingonteosta, asiaa toki selvitellään koulun toimesta, mutta korvausvastuu jää vahinkoa tehneen oppilaan perheelle.

Tällaiset tilanteet ovat usein hankalia selvittää ja herättävät voimakkaita tunteita, joten kouluun ei kannata ottaa mukaan tarpeettomasti erityisen arvokkaita tavaroita.‍"

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

116 käsinettä ja 34 pipoa, pyöräilykypäriä, kenkiä, upouudet hokkarit – Kouluihin unohtuu valtavat määrät oppilaiden vaatteita6.4.2019 07.00
Liukastuitko kaupungin hoitamalla kadulla? Korvausta voi saada vain, jos kunnossapito on laiminlyöty7.11.2018 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu