Puheenaihe

Hallituksen isku asumisen kuluihin näkyy jo asuntokaupoilla – "Nyt on ostajan markkinat"

Kuvituskuva

Kuvituskuva/Lotta Åberg

Asuntokauppa vilkastui keväällä, mutta odotettu nousu jäi ennustettua lievemmäksi. Monilla alueilla on nyt ostajan markkinat.

Ulkopuolisten tekijöiden vaikutus asuntomarkkinoilla on selvä, todetaan Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinaennusteessa. Kauppasota on heikentänyt talouskasvun odotuksia. Myös eduskuntavaalien vaikutukset tulevaisuuden odotuksiin ovat heikentäneet asunnon ostajien innokkuutta.

Markkinaennusteensa tälle kesälle antoi Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1 500 välittäjää.
 

Kasvukeskukset pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat entiseen tapaan voittajia mutta näidenkin alueiden sisäiset erot ovat merkittäviä.

Etäisyys kaupunkien keskustoihin näkyy erityisesti hintatasossa. Ennusteen mukaan hintataso laskee lievästi Itä-Suomessa, Etelä-Suomen pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla alueilla sekä Keski-Suomessa.

– Nyt monilla alueilla on ostajan markkinat, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Vanhojen asuntojen markkinoita sekoittavat osaltaan voimakkaan uudistuotannon myymättömät asunnot, joiden hintoja on ryhdytty laskemaan.
 

Kerrostaloasunnoista on ollut kova kysyntä pääkaupunkiseudulla ja kiinteistönvälittäjistä noin 64 prosenttia uskoo kysynnän pysyvän ennallaan tai nousevan hieman.

Rivi- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan. Vanhempien elementtitalojen hinnoissa odotetaan laskua lähestyvien suurten peruskorjausaaltojen vuoksi.

Pientaloissa kysyntä ja hinnat eivät kohtaa esimerkiksi Pohjois-Espoossa. Kysyntä on kovempaa Kirkkonummen, Vihdin ja Lohjan puolella edullisemman hintatason ansiosta. Helsingin keskustassa kauppa käy normaalisti.
 

Asuntosijoittajat ovat siirtyneet ostokannalta odottavalle kannalle ja jonkin verran on näkyvissä asuntosijoitusten purkua.

Yli puolet välittäjistä raportoi, että hallitusohjelman julkistuksen jälkeen asunnon ostajat ovat muuttuneet epävarmoiksi ostoaikeistaan.

– Asunnonostajat ovat herkästi reagoiva joukko. Pienikin epävarmuus tulevaisuudesta ja talouden kasvun mahdollinen hidastuminen vaikuttaa nopeimmin asunnon ostajiin, Mannerberg toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu