Puheenaihe

Helsinkiläinen Pirjo, 55, kisaa Tangomarkkinoilla ensimmäistä kertaa – "Tangon parissa voi tehdä hyvin vivahteikasta ja tunnekylläistä musiikkia"

Pirjo Aittomäki on valmis tangokuningattaren vaativiin tehtäviin.

Slava Vinokurov

Helsinkiläinen Pirjo Aittoniemi, 55, on ensikertalainen tangokisoissa, mutta kokemusta ja osaamista on vaikka tangokuningattaren vaativiin tehtäviin.

– Vahvuuteni kilpailussa ja tangon tulkinnassa on pitkän uran aikana luomani oma, suomalaisen tangolaulun valtavirrasta poikkeava laulutyyli ja tapa käsitellä tekstiä, Aittoniemi kuvailee vahvuuksiaan.

Pirjo Aittoniemi on laulanut tangoa jo 20 vuotta yhdessä Tango-orkesteri Unton kanssa.

Unton muodostavat muun muassa nykykansanmusiikin, jazzin ja teatterimusiikin saroilla meritoituneet ammattimuusikot, joten Aittoniemi on päässyt hyvässä seurassa kehittämään tulkintaansa.

– Olen löytänyt tangosta musiikillisen viitekehyksen, jossa voi tehdä hyvin monenlaista, vivahteikasta ja tunnekylläistä musiikkia ja jossa minun on laulajana luontevaa ilmaista itseäni, hän kuvailee.

 

Miten lähipiirisi on suhtautunut kilpailemiseesi?

– Olen tehnyt freelance-laulajan töitä monipuolisesti jo 1980-luvulta lähtien, kilpailu on tavallaan osa sitä jatkumoa, eikä sinänsä ole herättänyt sen kummempaa suhtautumista kuin muutkaan työt. Toki lähipiiri on kovasti kannustanut ja ollut iloinen etenemisestäni kilpailussa. Parhaat vinkit olen saanut laulunopettajaltani.

– En ole huomannut laulukilpailun suuremmin ylittäneen uutiskynnystä kotikaupungissani Helsingissä. Sen sijaan somessa olen saanut innostunutta palautetta osallistumisestani tangolaulukilpailuun, ja rutkasti kannustusta. Se on lämmittänyt mieltä, Aittoniemi kiittää.

 

Jos käy hyvin ja sinut valitaan tangokuningattareksi, minkälaisen kuninkaallisen tanssikansa saa sinusta?

– Minulle luontevat ympäristöt esiintyä, laulaa tangoa ja kommunikoida yleisön kanssa ovat konserttisalit ja klubit, näitä esiintymisiä toivoisin lisää. Pidän tärkeänä sitä, että syntyy uutta kotimaista tangomusiikkia ja että suomalaisen tangon monimuotoisuus pääsee esille. Sitä haluaisin edistää.

Kuninkaallisilla ei näytä keikkakalenterin mukaan olevan Helsingissä esiintymisiä tämän vuoden puolella, mutta seuraavan kerran Aittoniemeä voi kuulla Helsingissä perjantaina 6. syyskuuta Musiikkiteatteri Kapsäkissä.

– Konsertissa kuullaan Anna-Mari Kähärän sävellyksiä Sirpale eilistä -konsertissa. Lava on tuolloin ilo ja kunnia jakaa laulajakollegoiden Susanna Haaviston, Reetta Ristimäen ja Essi Wuorelan sekä pianisti Timo Alakotilan kanssa.

Minkälaiset terveiset lähettäisit kotikaupunkiisi?

– Helsinki, olet rakas ja paras!

 

Tangomarkkinoiden laulukilpailun tuomaristossa istuvat tänä vuonna 1995 Tangokuninkaaksi kruunattu Jari Sillanpää, CatCat-duosta tuttu laulaja Katja Kätkä, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja laulaja Kike Elomaa sekä musiikkitoimittaja Tarja Närhi.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Seinäjoen Tangomarkkinoilla finaalikilpailut mittelöidään kaksiosaisena, sähköisessä konserttitunnelmassa Kisa-Areenalla. Finaalin karsinnassa torstaina 11. heinäkuuta. Kisa-Areenan saliyleisö äänestää suosikkinsa jatkoon.

 

Kuninkaallinen finaali kilpaillaan lauantaina 13. heinäkuuta, jolloin valitaan juhlavuoden Tangokuninkaalliset.

Finaalikonserttien musiikista vastaa 50-henkinen orkesteri, jonka muodostaa sinfoniaorkesteri CMT – Collegium Musicum Turku sekä Taisto Lunkan Tango-orkesteri. Kapellimestarina on Satu Simola. Juontajina nähdään tv:stä tutut kasvot Lola Odusoga ja Ismo Jokinen.

Finaalikilpailut lähetetään AlfaTV:n ja Järviradion suorina lähetyksinä sekä nettistriimauksena osoitteessa: www.permanto.fi.

Seinäjoen Tangomarkkinat – 35-v. juhlavuosi 10. – 14.7.2019.

Tangolaulukilpailussa mukana 6 naisfinalistia ja 5 miesfinalistia

Ailamari Vehviläinen, Jyväskylä

Mervi Kovero, Porvoo

Pirita Niemenmaa, Seinäjoki

Pirjo Aittomäki, Helsinki

Rosa Salmi-Narmala, Raisio

Silla Pöyry, Lappeenranta

Jarno Itkonen, Kuopio

Johannes Vatjus, Haapavesi

Juha Pirinen, Nummela

Mika Mäkkeli, Nurmes

Pasi Kivimäki, Nokia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu