Puheenaihe

Isäntäväki aataminasussa vieraita vastassa: Soveliasta vai ei? Tapakouluttaja IS:ssa: ”Pitkälti vieraan ongelma, jokainen on isäntä tontillaan”

Köhler Beni

Kesäkeleillä suomalaisten vaatetus kevenee, ja mökeillä voi sattua tilanteita, joissa isäntä tai emäntä yllättää tepastelemalla pihamaillaan vailla rihman kiertämää. Ilta-Sanomat kertoo jutussaan, mitä mieltä naturisti ja tapakouluttaja ovat nakuilusta mökkivieraiden seurassa.

Suomen naturistiliiton hallituksen puheenjohtaja Juha Jonsson uskoo, että lämpimillä kesäsäillä alastomuus kuuluu monella suomalaisella jollain tapaa kesämökkeilyyn.

– Itse ajattelen, että jokainen olkoot omalla tontilla kuten haluaa, kunhan ei naapureita tarkoituksella häiritse. Mutta en katso, että alastomuus sinänsä olisi tarkoituksellista häirintää, Jonsson sanoo jutussa.

Hänen tietoonsa ei ole juuri tullut tapauksia, joissa mökin isäntä- tai emäntäväen ja vieraiden välillä olisi tullut hämminkiä tai kiistaa alastomuudesta.

– Näitä tilanteita on, että naapuri ei ole tykännyt, jos toinen on alasti omalla pihallaan, Jonsson sanoo.

Kun kyseessä on alastomuus ja käytöstavat, on asia hyvin yksinkertainen, toteaa tapakouluttaja, tietokirjailija Helena Valonen.

– Tapakulttuuriin kuuluu, että alastomuudella ei aiheuteta turhia jännitteitä tai hämminkiä. Jos tulee kylään kaukaisempia sukulaisia ja tuttavia, niin silloin laitetaan vaatteet päälle. Se on kohteliaisuutta vieraita kohtaan, Valonen sanoo Ilta-Sanomien jutussa.

Onko vierailla sitten oikeutta huomauttaa ikäväksi koetusta nakuilusta toisten mökillä?

– Kun mennään vierailulle, niin noudatetaan sanontaa talossa talon tavalla. Enhän voi mennä isäntäväkeä määräämään, vaikka isäntäväen alastomuus vaikuttaisikin viihtyisyyteeni. Pitää vaan nieleskellä ja ihmetellä. Tai sitten voi kiittää ja lähteä, Valonen sanoo jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu