Puheenaihe

Tea Geitel teki tanssivideon naisvankien kanssa, nyt Belgia vastaa haasteeseen YouTubessa – Vanajalla istunut Tanja: "Merkitsi enemmän kuin mikään terapia"

Tea Geitel on tanssittanut vankien lisäksi pakolaisia ja kehitysvammaisia. – Tanssi saa tanssijat yleensä heittäytymään. Hitaimmin syttyvät teini-ikäiset, hän naurahtaa.

Anton Soinne

Järvenpääläinen Tea Geitel näkee tanssinopettajana, miten tanssi hoitaa ja yhdistää ihmisiä.

Kaikille avoimien tuntien lisäksi hän on pitänyt tunteja muiden muassa pakolaisille ja kehitysvammaisille.

Viime kesänä hän liikutti Vanajan vankilan avovankeja lapsuudenystävänsä Hannakaisa Länsisalmen kanssa. Yhdessä he tekevät McDanze-yhdistyksen nimissä hyväntekeväisyysprojekteja.

Naisvankien kanssa oli tavoitteena tehdä YouTubeen tallennettava tanssivideo harjoitusten lopuksi.

Ohjattujen harjoitusten väleissä tanssijat harjoittelivat omin päin avovankilassa.

Yhteistyökumppaneiksi lupautuivat Paola ja Pirjo Suhonen Ivana Helsingistä. Ivana Helsinki vaatetti tanssijat ja Paola Suhonen ohjasi, kuvasi ja editoi tanssivideon.

 

Kulttuuritoiminta on osa Vanajan avovankilan kuntouttavaa toimintaa.

Tanssiprojekti oli jatkumo Vanajan vankilassa jo pitkään jatkuneelle teatterityölle. Sen tarkoituksena oli tarjota vankilatuomiota suorittaville naisille uusi, liikunnallinen tapa itseilmaisuun.

– Naiset kokivat tansseissa riemua, rentoutta ja vapauttavaa iloa. Tunnelma tanssitunnilla oli intensiivinen ja pursuavan positiivinen, Geitel kertoo.

Tanssin tavoitteena oli opetella lisäksi yhteiskunnassa pärjäämisen kannalta olennaisia taitoja, kuten pitkäjänteisyyttä, ryhmätaitoja, palautteen antamista ja vastaanottamista ja kokea onnistumisia.

– Tanssiryhmässä oli mukana naisia, jotka eivät ole koskaan jutelleet toisilleen. Harjoituksissa, sekä omatoimisissa että meidän kanssa vedetyissä, naiset elivät sulassa sovussa toisiaan auttaen ja tukien uuden asian ja tavoitteen edessä.

Naisvankien taustoissa Suomessa korostuu usein hyvin raskas traumatausta, jonka käsittely monipuolisin keinoin on tärkeää kuntoutumisen ja rikoksettomuuden näkökulmasta.

– Käymme edelleen Vanajan avovankilassa muutamien viikkojen välein pitämässä tanssitunteja. Joku naisista ihmetteli, miksi en ole silloin pitämässä hauskaa. Humallun tanssista ja hyvästä fiiliksestä. Muuta en tarvitse, Geitel nauraa.

Tulevana syksynä hän pitää tanssitunteja Järvenpäässä toimivassa ammattiopisto Spesiassa.

– Sielläkin on kiinnostusta tehdä päätteeksi tanssivideo, Geitel iloitsee.

 

Videon valmistumisen jälkeen Rikosseuraamuslaitos heitti eurooppalaisille vankiloille tanssihaasteen.

Ensimmäisenä siihen tarttuivat Belgiassa vankilatuomiotaan suorittavat naiset, jotka julkaisivat YouTubessa äskettäin oman videonsa.

Vanajalla reilun kahden vuoden tuomionsa suorittanut Tanja suosittelee katsomaan molemmat videot.

– Belgialainen video on kuvattu eri vankiloiden suljetuissa selleissä. Me kuvasimme videota luonnon keskellä. Videoilla näkyvät naiset ovat jonkun vaimoja, siskoja ja äitejä, jotka ovat tehneet vääriä valintoja, hän sanoo.

Tanja täytti vankilassa vapaa-aikaa kirjoittamalla.

– Vankilaelämä oli minulle aluksi kulttuurisokki. Elämä sellissä oli yksinäistä. Taiteen eri muodot ovat vangeille keinoja purkaa ajatuksia. Tanssiprojekti merkitsi minulle enemmän kuin mikään terapia, hän sanoo.

Tea Geitel esittelee Vanajan tanssiprojektia Red Carpet tapahtumassa Hyvinkäällä 30.8.

 

Tanssiprojektista kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Vangilla on oikeus tunnin ulkoiluun päivässä

Vankilassa on vankilan olosuhteisiin sopivaa ohjattua vapaa-ajantoimintaa, ja vangeilla on myös mahdollisuus harrastaa omaehtoisesti tiettyjä toimintoja.

Vangeilla on normaalisti oikeus tunnin ulkoiluun päivässä.

Valtaosa ohjatusta vapaa-ajan toiminnasta on liikuntaa. Hengellisiä tilaisuuksia järjestetään yleisesti.

Vuorovaikutukselliset keskusteluryhmät ovat esimerkiksi SPR:n, AA:n tai NA:n järjestämiä ryhmiä.

Myös ohjattua taide- ja askartelutoimintaa järjestetään useassa vankilassa.

Erityisesti avolaitoksista tehdään ryhmäkäyntejä vankilan ulkopuolelle muun muassa kirjastoon, uimahalliin, urheilukilpailuihin, kulttuuritilaisuuksiin, hengellisiin tilaisuuksiin ja leireille.

Eniten käydään liikuntatilaisuuksissa ja vertaisryhmissä.

Vangeilla on mahdollisuus myös omaehtoiseen harrastamiseen, askarteluun, opiskeluun ja liikuntaan.

Vankiloissa on joko oma kirjasto, tai niissä käy kirjastoauto.

Osa vankiloista hyödyntää kunnan kirjaston palveluita.

Vankien aktiivitoimintaan käytetystä ajasta lähes 40 prosenttia kuluu työtoimintaan. Vangit tekevät työtä vankiloiden taloushuollossa, kiinteistöjen ja piha-alueiden hoidossa, kunnossapidossa ja työpajoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu