Puheenaihe

”Miehet liian optimistisia taloutensa ja eläkekertymänsä suhteen” – näistä keinoista etsitään apua liki 400 000 suomalaista piinaavien maksuhäiriöiden vähentämiseen

Vuoden 2020 ensimmäiset laskut lähetetään kaikille asiakkaille paperisina, jonka jälkeen asiakkaan tulee uusia e-lasku- ja suoramaksusopimuksensa, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Kuvituskuva.

Arkisto/ Tiina Örn

Tuoreiden maksuhäiriötilastojen mukaan jo yli 380 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Suurimmassa riskissä ovat 25-44-vuotiaat miehet, joista maksuhäiriöisiä on yli 15 prosenttia.

– Maksuhäiriöiset eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaan tilastojen taakse kätkeytyy erilaisia elämäntilanteita. Myös sukupuolittaiset erot ovat isoja. Maksuhäiriöiden vähentämisessä olennainen kysymys on, miten eri elämäntilanteisiin liittyviin taloudellisiin riskeihin voidaan varautua nykyistä paremmin. Tärkeässä roolissa on kansalaisten talousosaamisen vahvistaminen, mutta huomioon on otettava myös yhteiskunnallisissa rakenteissa piilevä eriarvoisuus, toteaa Takuusäätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

Suomalaisten suhtautumista oman taloutensa hallintaan selvittäneen Rahapuhetta-kyselytutkimuksen mukaan sukupuolten välillä on selviä eroja. Miehet ovat esimerkiksi selvästi optimistisempia tulevan eläketasonsa suhteen kuin naiset.

– Miehet ovat ehkä liiankin optimistisia oman tulevan taloutensa ja eläkekertymänsä suhteen, mikä saattaa vaikuttaa myös heidän maksuhäiriöihinsä. Eläköitymisen aiheuttama tulotason lasku voi tuoda ikäviä yllätyksiä omaan talouteen, jos siihen ei ole varautunut etukäteen. Vahvistamalla sekä tiedollista talousosaamista että rahankäyttöön ja säästämiseen liittyviä asenteita voidaan tilannetta muuttaa parempaan suuntaan, arvioi Marttaliiton hankekoordinaattori Erkki Ukkola.

Rahapuhetta-kyselytutkimuksessa noin joka neljäs 25-44-vuotias ilmoitti olevansa pikalainoja myöntävän rahoitusyrityksen asiakkaana. Pikavippejä oli otettu yleisimmin ruoka- ja päivittäisostoksiin, velkojen maksamiseen sekä asumisen kuluihin.

– Pikalainoja ottaneiden suhteellisen suuri osuus on yllättävää, etenkin kun sitä vertaa siihen, että 92 prosenttia vastaajista suhtautui pikalainoihin negatiivisesti. Pikavippien käyttökohteet paljastavat, että niihin turvaudutaan tyypillisesti taloudellisesti tiukassa tilanteessa. Pitäisikin puhua enemmän pikavippien ja maksuhäiriöiden yhteydestä huono-osaisuuteen, alhaiseen koulutustasoon, yksinäisyyteen ja osattomuuteen. Nämä ongelmat kasautuvat tyypillisemmin juuri miehille. Maksuhäiriöiden vähentämiseksi tarvitaan nykyistä parempia mahdollisuuksia myös taloudellisesti haavoittuvassa tilanteissa oleville. Yksi ratkaisu on sosiaalisen luototuksen laajentaminen valtakunnalliseksi, sanoo Markkanen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu