Ruoka

Kuumien kesäpäivien herkulliset viilentäjät – Kevyet jäätelöt syntyvät helposti kotona

Jäätelö on saanut alkunsa jäästä valmistetuista juomista. Persikkajuoma sammuttaa janon.

Annukka Roth

Aina ei tarvitse mennä kurkottelemaan kaupan pakastealtaalle, vaan jäätelön voi tehdä myös itse. Kotona jäätelöstä voi tehdä kevytversion ja ottaa huomioon esimerkiksi erityisruokavaliot.

Kotitekoinen jäätelö on lisäaineetonta, ja se valmistuu tuoreista ja puhtaista raaka-aineista.

Jäätelökone on kätevä apu jäätelön valmistukseen. Kevytversiossa kerma korvataan jogurteilla ja sokeria lisätään maltillisesti. Sokerin voit korvata halutessasi esimerkiksi hunajalla. Myös banaani toimii erinomaisesti makeuttajana.

 

4921380-n.jpg

Marjat ja hedelmät tuovat sorbettijälkiruokaan kesän maun. Kuva: Annukka Roth

 

Jos edellisen vuoden marjat odottavat pakkasessa käyttäjäänsä, ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää sorbetin valmistukseen. Siinä tehosekoitin on oivallinen apu. Raikas marjasorbetti yllättää kuohkeudellaan, ja samettisen pehmeän koostumuksen siihen saat valkuaisvaahdon avulla.

Monissa maissa jäätelö-termiä voidaan käyttää vain, jos tuote sisältää oikeat määrät tiettyjä raaka-aineita. Esimerkiksi Italiassa jäätelöksi voidaan kutsua kaikkia jäätelötyyppejä.

Jäätelön valmistuksessa käytetyissä raaka-aineissa on maakohtaisia eroja. Amerikkalaisen jäätelön valmistuksessa ei käytetä lainkaan keltuaista, ja Ranskassa se kuuluu olennaisena osana jäätelöön. Italiassa taasen kermaa ei juurikaan käytetä, vaan jäätelö tehdään maidosta.

4921381-n.jpg

Tässä on kesän raikkain jälkiruoka. Kuva: Annukka Roth

Lämpimiin kesäpäiviin kuuluvat myös kylmät juomat. Voit toteuttaa ne käden käänteessä yhdistelemällä kylmiä marjoja, hedelmiä, mehukeittoa ja jääpaloja. Nämä juomat maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin ja sopivat erittäin hyvin myös osaksi aamu- tai iltapalaa, välipalaksi sekä jälkiruoaksi.

Lasista voit tehdä näyttävän ja houkuttelevan kastamalla reunan kananmunan valkuaisessa ja sen jälkeen sokerissa tai vaikkapa kookoshiutaleissa.

 

Helpoiten jäätyvät kylmät raaka-aineet. Kotona valmistettu jäätelö säilyy pakastimessa noin viikon verran. Se kannattaa säilyttää tiiviissä astiassa, jotta se ei kerää itseensä makua muista tuotteista.

Tarjoilussa voit hyödyntää drinkkilaseja tai kokonaista hedelmää kovertamalla sisältä pois hedelmälihaa. Viimeistele annos keksillä.

 

Marjasorbetti

Kahdelle

 

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 3 dl jäisiä mansikoita
  • 1 dl tuoreita mustikoita
  • 1 rkl sokeria

1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

2. Sekoita marjat sekaisin sokerin kanssa tehosekoittimessa ja siirrä kulhoon. Jos marjat tuntuvat jämähtävän tehosekoittimessa paikalleen, voit lisätä sekaan ruokalusikallisen vettä.

3. Lisää valkuaisvaahto kulhoon marjaseoksen sekaan ja sekoita ne kevyesti tasaiseksi massaksi.

4. Laita pakastimen kestävään astiaan ja anna jäätyä vähintään tunnin ajan.

5. Tee jäätelökauhalla pallot tarjoiluastioihin. Koristele marjoilla ja keksillä.

 

Ananas-mangojäätelö

Kolmelle

 

  • 300 g turkkilaista jogurttia
  • 3,5 dl tuoretta ananasta
  • 250 g mangososetta
  • 3 rkl kookoshiutaleita

 

1. Sekoita turkkilainen jogurtti ja mangosose keskenään ja laita ne jäätelökoneeseen. Lisää loppuvaiheessa pieneksi pilkotut ananakset. Voit käyttää myös säilykeananasta.

2. Pakasta jäätelökoneesi ohjeen mukaan. Tarjoile ja nauti.

 

Kahvijäätelö

Kahdelle

 

  • 4 dl vaniljajogurttia
  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl vanilja-aromia
  • 2 rkl 80-prosenttista tummaa suklaata
  • 8 kpl pistaasipähkinöitä

1. Laita jogurtti, kahvi ja vanilja-aromi jäätelökoneeseen.

2. Raasta suklaa ja lisää se lopuksi muiden ainesten sekaan.

3. Pakasta jäätelökoneesi ohjeiden mukaan.

4. Leikkaa veitsellä pistaasipähkinät palasiksi ja ripottele ne jäätelöannosten päälle.

 

Persikkajuoma

Kahdelle

 

  • 10 jääpalaa
  • 3 kokonaista säilykepersikkaa
  • 3 dl persikka-vadelmamehukeittoa

1. Laita kaikki ainekset kylmänä tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi.

2. Kaada laseihin ja nauti heti.

 

Lasin reunat

 

  • 1 munan valkuainen
  • 2 rkl sokeria tai 2rkl kookoshiutaleita

 

1. Laita munan valkuainen lautaselle ja sokeri tai kookoshiutaleet toiselle.

2. Kasta lasin reuna valkuisessa ja sen jälkeen sokerissa tai kookoshiutaleissa.

4921384-n.jpg

Koverrettu hedelmä toimii tarjoiluastiana ja on näyttävä osa kattausta. Kuva: Annukka Roth

 

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Historia

Jääjuomasta jäätelöksi

Jäätelön historia vie jumalten ja kuninkaiden luo. Kreikkalaisten historioitsijoiden mukaan kreikkalaiset ja roomalaiset valmistivat jäähdytettyjä juomia hedelmämehuista ja Olympos-vuorelta tuodusta lumesta.

Kerrotaan, että 1200-luvulla Marco Polo toi reseptin jääjuoman valmistuksesta Kiinasta Eurooppaan.

Italialaiset keksivät sekoittaa siihen kermaa ja maitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu