Puheenaihe

Nyt rapsahti sakot sähköpotkulautailijoille Helsingissä – "4 x 40 euroa"

Poliisi haluaisi rajoittaa sähköpotkulautojen ylimmän nopeuden 15 kilometriin tunnissa. 

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Helsingin katukuvaan tänä kesänä ilmestyneet sähköpotkulaudat ja niiden holtiton käyttö on ollut yksi lomakauden kuumia puheenaiheita.

Nyt Helsingin poliisi on puuttunut ilmiöön sakoilla.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoi keskiviikkona, että poliisi sakotti potkulautailijoita Pohjois-Esplanadilla. Syynä oli ajelu ruuhkaisella jalkakäytävällä. Sakko rapsahti neljälle ihmiselle.

– Määräsimme juuri ruuhkaisella Espalla 4 x 40 euroa rikesakkoa sähköpotkulaudalla ajosta jalkakäytävällä, ylikomisario Pasterstein kertoi Twitterissä.

Pastersteinin näppituntuma on sähköpotkulaudoilla ajetaan aika usein jalkakäytävillä. Keskiviikkona määrätyt sakot ovat tiettävästi ensimmäiset laatuaan.

Sakot määrättiin ulkopaikkakuntalaisille kaveruksille, jotka olivat liikkeellä vuokratuilla laudoilla.

– He vetosivat siihen, etteivät olleet tienneet jalkakäytävällä ajon olevan kiellettyä. Laki on kuitenkin tässä selvä, Pasterstein sanoi Helsingin Uutisille.

Nopeat sähköpotkulaudat rinnastetaan laissa polkupyörään, joten aikuinen ihminen ei saa niillä jalkakäytävillä ajaa. Lautailijalla pitäisi olla myös kypärä.

– Koska kypärän käyttöä koskee vain suositus, ei poliisi sen puuttumisesta sakota. Kypärä tuntuu puuttuvan etenkin vuokralautojen käyttäjiltä, Pasterstein sanoo.

Poliisi on jo aiemmin ilmaissut huolensa sähköpotkulautailun turvallisuusriskeistä. Poliisin mukaan laudat ovat varsin vikuripäisiä ohjaukseltaan, ja laudoille pitäisi asettaa 15 km/h:n nopeusrajoitus. Nykyisin käytössä olevilla laudoilla pääsee selvästi kovempaa.

Helsingin Uutiset kertoi kesäkuun lopussa, että vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat tuoneet Helsinkiin ikävän ilmiön: kaatumisista tai törmäyksistä johtuvat onnettomuudet. 

Esimerkiksi Töölön tapaturma-asemalla oli kesäkuussa hoidettu neljä tai viisikin potilasta viikossa. Kaikkiaan tapauksia oli tuolloin ollut kolmisenkymmentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

IS: Näin lyhyen aikaa kestää sähköpotkulauta – alan pioneerin laite päätyi jätteeksi alle kuukaudessa1.7.2019 09.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu