Paikallisurheilu

VJS:n kasvatti Matias Pyysalo elää futisunelmaansa Saksassa – "Futiskulttuuri on täällä mahtava"

Matias Pyysalo nauttii saksalaisesta jalkapallokulttuurista sekä kovatasoisista peleistä Regional-liigassa.

Michael Hartmann

Matias Pyysalo, 24, jos joku tietää, että jalkapalloilijan elämä voi muuttua nopeasti. VJS:n runkopelaajiin kuulunut Pyysalo valmistautui vuosi sitten Kolmosen syyskierrokseen, ja nyt hän palloilee ammatikseen Saksassa.

Portti Myyrmäestä Kickers Offenbachin paitaan aukesi vanhan valmentajan kautta, kun tämä kertoi mahdollisuudesta Saksassa. Valmentaja oli Pyysalolle tuttu Yhdysvalloista, jossa keskikenttämies pelasi yliopistojalkapalloa ja opiskeli liikuntatieteitä.

– Alun perin tavoitteeni oli jäädä jenkkeihin, mutten löytänyt sopivaa joukkuetta. Kun viisumini päättyi helmikuussa 2018, tulevaisuuteni oli aivan auki, Pyysalo muistelee puhelimitse.

– VJS:ssa pelasi kavereitani, joten päätin harjoitella joukkueen kanssa keväällä. Marko Kolsi sekä Ville Vepsäläinen ottivat minut hyvin vastaan ja ymmärsivät tilanteeni, ja lopulta päädyin myös pelaamaan seurassa koko kauden.

VJS:n kausi päättyi nousujuhliin, ja Pyysalo oli joukkueen parhaita pelaajia 12 maalillaan. Kauden jälkeen hän vietti viikon Kickersin testileirillä ja vakuutti valmennusjohdon taidoillaan. Maan neljännellä sarjatasolla Regional-liigassa pelaava seura julkaisi Pyysalon pelaajasopimuksen tammikuun lopulla, jolloin hänestä tuli ammattilaisjalkapalloilija.

Martinlaaksossa varttuneen Pyysalon taival Kickersissä alkoi valtavalla vastoinkäymisellä. Mies ei ollut ehtinyt pelata otteluakaan, kunnes nilkan nivelsiteet menivät poikki, ja edessä oli reilun parin kuukauden tauko.

Pyysalo pääsi pelikuntoon huhtikuun lopussa ja ehti vielä kauden neljään viimeiseen otteluun. Hän onnistui hyvin, ja ansaitsi esityksillään jatkosopimuksen. Loukkaantumisen jälkeen Pyysalo on pysynyt kunnossa ja saanut keskittyä täysillä jalkapalloon.

– Meillä on täysammattilaisseura, jonka taloudellinen puoli on aika hyvällä mallilla. Kuuden viikon harjoituskausi meni osaltani todella hyvin, ja onnistuin kauden ensimmäisessä pelissä. Odotan, että pääsen pelaamaan paljon tällä kaudella.

Kauden ensimmäisessä pelissä Kickers kaatoi SSV Ulm 1846:n kotipyhätössään Sparda Bank Hessen Stadiumilla. Pyysalo tuli vaihdosta kentälle toisella puoliajalla, ja pääsi juhlimaan 2–0-voittoa yli 7 000 katsojan kanssa.

– Olen sanonut kaikille, ettei sitä tunnetta voi oikein sanoin kuvailla, vaan se pitää kokea itse. Saksa on todella hieno paikka jalkapalloilijalle, ja futiskulttuuri on mahtava. Ihmiset tunnistavat minut kaupungilla, ja seuramme on paikallisille iso juttu.

Offenbach on vajaan 140 000 asukkaan kaupunki Mainjoen varrella. Pyysalo viettää usein vapaa-aikaansa vartin ajomatkan päässä Frankfurtissa, mutta viihtyy hyvin myös omassa kotikaupungissaan.

Nykyinen sopimus pitää Pyysalon Saksassa ainakin tämän kauden ajan, eikä hänellä ole kiirettä vaihtaa maisemaa. Onnistuminen Regional-liigassa voi johtaa kirkkaampiin ympyröihin, jotka siintävät Pyysalon tavoitteina.

– Pidän paljon saksalaisesta kulttuurista, ja futis on tosi nastaa täällä. Seuraavana päämääränäni on päästä pelaamaan maan toiselle tai kolmannelle sarjatasolle.

Teksti: Roni Raunola

Kuka?

Keskikenttäpelaaja edustaa saksalaista Kickers Offenbachia. Joukkue pelaa maan neljännellä sarjatasolla Regional-liigassa.

Pyysalo on VJS:n kasvatti, joka on pelannut Suomen poikamaajoukkueissa sekä Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa.

Viime kaudella Pyysalo oli nostamassa VJS:n edustusjoukkuetta Kakkoseen 12 sarjamaalillaan.

Kickers Offenbachin kausi alkoi kotivoitolla SSV Ulm 1846:sta.

Joukkue kohtaa sunnuntaina 4. elokuuta vieraissa SC Freiburgin reservijoukkueen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu