Puheenaihe

Miksi Junnu Vainio heitti härkätaistelijaa kaljatölkillä? – Ilkka-poika kertoo, mitä 1970-luvun viinanhuuruisilla "keihäsmatkoilla" sattui

Ile Vainio

Toni Tervo

– Kalevi Keihänen oli suomalaisen ryhmämatkailun pioneeri ja on sääli, että hänet on unohdettu.

Ilkka "Ile" Vainio tietää mistä puhuu. Hänen isänsä, legendaarinen Juha "Junnu" Vainio oli Keihäsen hyvä ystävä ja nuori Ilekin vietti paljon aikaa matkailumogulin "hirsilinnassa" Espoossa.

– Kalevi oli tosi lempeä hahmo ja melkoinen kansanmies. Hänen konkurssinsa oli sääli, sillä kansa rakasti häntä. Hän oli uranuurtaja, Vainio pohtii.

Ennen konkurssia Keihänen tuli Suomen kansalle tunnetuksi Keihäsmatkojen värikkäänä keulahahmona. Matkatoimisto lennätti suomalaisia vuosien 1965 ja 1974 välillä Espanjaan ja Kanarian saarille ryhmämatkoille.

Matkojen kerrotaan olleen melko alkoholin sävyttämiä ja niistä liikkuu paljon legendaarisia tarinoita. Juha Vainio oli noilla matkoilla usein mukana, sillä hän oli vuosia aiemmin ystävystynyt Keinäsen kanssa.

Ja muutaman kerran myös tuolloin 10-vuotias Ile-poikakin pääsi mukaan.

– Se oli niin värikästä elämää. Lentokoneessa oli aina ihan huima tunnelma. Se oli kuin maailmanympärysmatkalle olisi lähdetty. Pääsin vielä käymään koneen ohjaamossa ja leikkimässä pilottiakin, mies muistelee.

Vainio myös vahvistaa, että meininki oli värikästä maissakin.

– Kerran isä heitti härkätaistelijaa kaljatölkillä. Siellä oli härkätaistelua ja muut heittävät taisteilijalle ruusuja. Isä oli kuitenkin härän puolella ja hänestä se oli hirveän julmaa. Olen hänestä siitä vieläkin ylpeä, Ile Vainio hymyilee.

– Kerran Juha nappasi kadulta senegalilaisen miehen ja toi hänet hotelliin. Hänestä tuli meidän lasten hoitaja reissun ajaksi. Hän oli siitä hirveän ylpeä, mies nauraa.

Keihäsmatkojen legendaariset sattumukset aukeavat pian suomalaisille, sillä niistä kuvataan parhaillaan Janne Katajan tähdittämää sarjaa. Lisäksi keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Jenni Banerjee, Aku Hirviniemi ja Hannele Lauri.

Junnu Vainiota esittää sarjassa kukapa muu kuin Ile Vainio.

– Sarja on mainio kunnianosoitus niille ajoille. Sarjassa nähdään myös minä nuorena, jota esittää Sanna Stellanin Rasmus-poika. Se on tosi autenttisen näköistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vesa-Matti Loiri muistelee hurjia ryyppyreissuja Junnu Vainion kanssa – "Vedettiin kaikkea mitä oli saatavilla" 10.10.2018 21.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu