Puheenaihe

Eskarilaisten myöhästymisiä seurataan Vantaalla nyt tarkemmin – Kaupunki: Jos aikarajat ylittyvät, pohditaan syytä perheen kanssa

Vantaalla puututaan syksystä alkaen tarkemmin eskarilaisten myöhästymisiin.

Päivi Tuovinen

Jos eskarilainen myöhästyy esiopetuksen sovitusta alkamisajankohdasta, kirjataan se Vantaalla ylös entistä tarkemmin. Jos myöhästymisiä tulee useasti, asiasta keskustellaan vanhempien kanssa.

Esiopetuksessa olevien lasten myöhästymisten ja poissaolojen seurantaan ei ole ollut Vantaalla ennen tätä syksyä yhtenäistä käytäntöä, vaan esiopetuspaikat ovat toimineet parhaaksi katsomallaan tavalla.

Uuteen käytäntöön on Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläisen mukaan tarvetta.

– Pääasiassa lapset osallistuvat esiopetukseen säännöllisesti. Esiopetuksessa aloittaa nyt noin 2 700 lasta ja näin suuressa joukossa syntyy kuitenkin myös myöhästymis- ja poissaolotilanteita, joihin on tärkeä puuttua nopeasti ja matalalla kynnyksellä, hän painottaa.

Askola-Vehviläisen mukaan tarkempi ja yhtenäinen linjaus esiopetuksessa on hyvä ottaa käyttöön nyt, kun esiopetuksen velvoittavuuden voimaantulosta on kulunut muutama vuosi.

Hän kokee, että uusi kirjauskäytäntö on tärkeä lapsen edun näkökulmasta. Puuttumisella halutaan turvata lapsen oikeus saada esiopetusta ja varmistaa esiopetuksen tavoitteiden toteutuminen kaikkien lasten kohdalla.

– Yleisessä keskustelussa käsitys säännöllisestä osallistumisesta ja esiopetukseen ajallaan saapumisesta ei ole ehkä yhtä vakiintunut normi kuin vaikkapa koulunkäynnin säännöllisyys. Joillekin huoltajista esiopetusaikojen säännöllinen noudattaminen saattaa tulla esiin uutena asiana, hän kertoo.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat kehittäneet yhteistyössä mallia, joka tulee käyttöön myös Vantaalle tänä syksynä. Kyseessä on lapsi ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (LAPE) kehitetty työkalu esiopetuksen henkilökunnan käyttöön.

Mallissa on määritelty poissaoloille konkreettisia aikarajoja. Yksi tällainen on esimerkiksi se, että henkilökunta ottaa yhteyttä huoltajiin ensimmäisen poissaolopäivän jälkeen, mikäli ilmoitusta ei ole tullut perheeltä.

Lisäksi jos lapsi myöhästyy tai on poissa viikoittain, opettaja keskustelee asiasta huoltajien kanssa.

– Jos aikarajat ylittyvät, on hyvä pohtia yhdessä perheen kanssa, mikä myöhästymisten tai poissaolojen taustalla on.

Askola-Vehviläisen mukaan lähtökohtana on yhteistyö huoltajien kanssa sekä avoin keskustelu esiopetuksen merkityksestä lapselle.

– Mikäli lapsen säännöllinen osallistuminen vaarantuu, ratkaisuja pohditaan yhdessä huoltajien, lapsen ja esiopetuksen henkilöstön sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa, hän sanoo.

Esiopetukseen osallistumisesta tuli velvoittavaa Suomessa 1.8.2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opettajan huoli: Yhä useampi lapsi jää kokonaan pois koulusta22.3.2016 05.55
Eskareiden anottava lomaa, vaikka se myönnetään aina – ”Vantaalla höllempi linja”9.11.2015 06.00
Lakimuutos tulee: Päiväkoti-ikäisellekin on anottava lomaa26.5.2015 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu