Puheenaihe

Vantaalla ei ole suositusta koulupäivän aloitusajasta – "Pienten koululaisten vanhempia myöhäiset aamut tuntuvat harmittavan"

Helsinki suosittelee, että peruskouluissa ja lukioissa koulupäivät alkaisivat aikaisintaan kello 8.30. Vantaa ei ole antanut kouluille suositusta koulupäivän aloittamisen ajankohdasta.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Vantaan kaupungilla ei ole yhtenäistä suositusta siitä, mihin aikaan koulupäivät tulisi aloittaa.

– Usein koulut alkavat aikaisintaan kello 8.15 tai 8.30. Yhtenäiselle suositukselle ei ole ollut tarvetta, sivistystoimesta kerrotaan.

– Alkuopetuksen osalta on ollut suuntaus, että koulu alkaa heti aamusta ja tämä on ollut huoltajien toive.

Helsingin puolella kaupunki suosittelee, että peruskouluissa ja lukioissa koulupäivät alkaisivat aikaisintaan kello 8.30–9.

Helsingin kaupunginvaltuusto teki asiasta viime syksynä suosituksen valtuustoaloitteen pohjalta. Koulun alkamisajankohta on edelleen koulujen päätettävissä.

Hiekkaharjun koulun vanhempainyhdistyksessä toimiva Anu Kaikko kertoo, ettei koulujen päivittäinen alkamisajankohta ole ollut varsinaisesti keskustelun alla yhdistyksessä.

Hän epäilee, että vanhempien keskuudessa on hyvinkin erilaisia mielipiteitä asiasta.

– Pienten koululaisten vanhempia tuntuu enemmänkin harmittavan myöhäiset kouluaamut. Meidän koulussa myöhäisin aloitus on kello 10.15. Monessa 1.–3. luokkalaisen kotona mietitään, miten yksinäiset aamut hoidetaan kun vanhemmat joutuvat lähtemään töihin jo kello seitsemän aikaan.

– Moni 3.–6.-luokkalaisen vanhempi taas toivoo kello 9 alkavia aamuja, jotta yksinäisistä iltapäivistä ei tule liian pitkiä. Iltapäiväkerhot ovat pääsääntöisesti 1.–2.-luokkalaisille.

Veromäen koulun vanhempainyhdistykseen kuuluva Janica Vinni kannattaa ajatusta, että yläkoululaisten päivät alkaisivat aikaisintaan kello 9.

– Murrosiässä unirytmi muuttuu luontaisesti myöhemmäksi kuin lapsuusvuosina. Myöhennetyistä kouluaamuista on kokeiluja eri maista, joissa on havaittu, että tunti lisää unta tukee nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä jossain määrin myös oppimistuloksia.

Vinnin mielestä myöhäisemmät kouluaamut tasoittaisivat aamu- ja iltavirkkujen välistä eroa. Suomessa pimeät aamut syksyisin ja talvisin tuovat omat haasteensa vireystilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalla avautui kaksi uutta yhtenäiskoulua – Havukoskella palattiin remontoituihin tiloihin11.8.2019 06.45
Suomen kouluihin tulossa iso muutos – USU: Esikoululaiset niputetaan yhteen ykkös- ja kakkosluokkalaisten kanssa8.8.2019 08.03
Psykologi neuvoo: Näin autat, jos lapsi jännittää kouluun menoa – "Jännitystä voi ohjailla"4.8.2019 07.55
Vantaalla koulutielle lähtee 2 600 ekaluokkalaista6.8.2019 09.30
Vantaalla 300 yläkoululaisen lukuvuoteen kuuluu lähes kahden kuukauden työharjoittelu11.8.2019 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu