Puheenaihe

Vantti ei enää toimita välipaloja iltapäiväkerhoille – Kerhoyrittäjä ihmeissään: Missä välipalat säilytetään ja astiat pestään?

Vielä viime vuonna Vantti toimitti välipalat suurimpaan osaan koulujen iltapäiväkerhoista. Kuvituskuva.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Vantaalla iltapäiväkerhoja pyörittävä yritys on joutunut pähkäilemään kerhojen välipalatarjoilujen kanssa heti lukuvuoden alussa.

Koulujen lounasruokailun pääasiallisesti hoitava Vantti ei enää toimita välipalaa kerhoille, johtuen hankintalain tiukentumisesta.

Sopimukset iltapäiväkerhojen välipalan toimittamisesta sanottiin irti kesäkuussa.

Kiristynyt hankintalaki sanelee, että kaupungin omistama yhtiö voi toimittaa konsernin ulkopuolelle palveluita enintään puolen miljoonan euron edestä. Iltapäiväkerhojen välipalat eivät tuohon pottiin mahdu.

Ateriapalvelujohtaja Harri Koivula kertoo, että Vantti noudattaa näin toimiessaan kaupungin hankintayksikön näkemystä hankintalain soveltamisesta.

– Samasta syystä emme voineet hoitaa myöskään kesäleirien muonituksia.

– Meillä ei ole astioita, eikä tiloja välipalan valmistamiseen ja säilömiseen, kertoo Tiina Suominen Mammolina Oy:stä, joka pyörittää viittä iltapäiväkerhoa vantaalaisten koulujen yhteydessä.

Koulujen keittiöt kalusteineen ovat Vantin hallinnassa ja niihin yksityisillä yrityksillä tai yhdistyksillä ei ole asiaa.

– Isoimmissa kerhoissa voi olla jopa 70 lasta. Ei siinä voi alkaa käsin astioita pesemään luokkahuoneen tai vessan lavuaarissa. Meillä on aito halu hoitaa välipalatarjoilu kaikkien hygieniasäännösten mukaan.

Vielä viime vuonna Vantti toimitti välipalat valtaosaan iltapäiväkerhosta noin 2 000 lapselle.

Opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus kertoo, että kaupunki on pyrkinyt auttamaan iltapäiväkerhoja pyörittäviä tahoja kilpailuttamalla pikaisesti muita välipalatarjoajia.

– Olemme toimittaneet valikoimat ja hinnastot toimijoille ja selvittäneet mahdollisuuksia hankkia esimerkiksi astioita kerhojen käyttöön.

Sivistystoimessa valmistellaan myös esitystä, jonka mukaan kerhojen pyörittävien tahojen tukea nostettaisiin viisi euroa per oppilas.

Lisärahan myöntäminen vaatii kuitenkin opetuslautakunnan hyväksynnän.

Tiina Suominen Mammolina Oy:stä pelkää, ettei lisätuki riitä kasvaviin kuluihin. Oma järjettömyytensä on selvitellä koulukohtaisesti, minne iltapäiväkerhon jääkaappi ja astianpesukone sijoitetaan.

Hän pitää kaikkineen outona tulkintaa, ettei kaupungin omaa ruokapalvelua voi käyttää, vaikka kyseessä on kunnan lakisääteinen palvelu, joka on ulkoistettu yrityksille ja yhdistyksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu