Puheenaihe

Aurinkokivessä kaksivuotiaat ja ysiluokkalaiset ruokailevat vierekkäin – "Paljon vähemmän kuului kiroilua"

Yläkoululaiset Tia Piskunen, Karoliina Fyhr ja Hulda Hyttinen ovat onnellisia päästessään Aurinkokiveen, sillä kaikki kokevat saaneensa sisäilmasta oireita Vantaankosken koulussa.

Marika Lumme

Aurinkokiven koulussa syyslukukausi toi merkittäviä muutoksia niin opettajille kuin oppilaille. Koulu avasi ovet viime viikolla ensimmäistä kertaa yhtenäiskouluna. Keväällä kesälomille jäi koulusta 430 oppilasta. Tänä syksynä oppilaita on yli puolet enemmän, 890.

Juuri valmistunut laajennusosa toi koulun käyttöön noin 3 500 neliön verran uutta tilaa. Aurinkokiven yhtenäiskoulun rehtori Sari Silander oli avaamassa myös uutta alakoulua kolme vuotta sitten.

– Minun suurin huoleni oli kuinka saamme kaikki oppilaat ovista sisälle ensimmäisenä päivänä. Huoli oli turha. Hienosti yläkoululaiset ovat löytäneet luokkiinsa ensimmäisinä päiviä, Silander kertoo.

Koulussa opiskelee nyt oppilaita 1.–9. luokkaan. Osa keväällä lakkautetun Vantaankosken koulun oppilaista siirtyi Aurinkokiveen.

Uudessa laajennusosassa on laajoja oppimisympäristöjä, joita voi jakaa pienempiin osiin. Myös aineenopetuksen tiloja löytyy laajennusosasta. Ala- ja yläkoululaiset opiskelevat sekaisin ympäri koulua.

– Vain alkuluokat eli ykköset ja kakkoset ovat rauhoitettu omaan siipeensä lähelle päiväkotia, Silander selvittää.

Rehtori tietää, että pienimpiä oppilaita saattaa aluksi jännittää yläkoululaisten kohtaaminen.

– Meidän aikuisten vastuulla on se, että kaikilla on turvallinen olo. Ja toisaalta pienet oppilaat puolestaan rahoittavat yläkoululaisia, hän sanoo.

Samaa mieltä ovat 8. luokkalaiset Hulda Hyttinen ja Tia Piskunen sekä 9. luokkalainen Karoliina Fyhr.

– 5. ja 6. luokkalaiset esittelivät meille koulua ja todella paljon vähemmän kuului kiroilua kenenkään suusta. Vantiksessa kuului jatkuvasti kiroilua ja räävittömiä puheita, mutta täällä niitä ei ole. En ole myöskään nähnyt vielä yhtään nuuskapussia, Fyhr sanoo.

Myös päiväkodin väki käy syömässä samassa tilassa koululaisten kanssa. Hyttinen on jo ehtinyt syödä 2-vuotiaiden vieressä ja sanoo sen tuntuneen hämmentävältä ja mukavalta.

– Sen lisäksi, että olemme esimerkkeinä pienemmille koko ajan, uusi koulurakennus tuntuu arvokkaalta. Vantiksessa oli aina joku ikkuna rikki, Piskunen sanoo.

Silander myöntää, että oppilasmäärän kasvu on iso muutos ja toimivia käytäntöjä haetaan varmasti läpi syksyn.

Laajennusosassa tehdään vielä viimeistelytöitä, mutta ne eivät estäneet koulutyön alkua.

Piha-aluetta koululle ei tullut lisää laajennuksen myötä, koska tontti on ääriään myöten täynnä.

– Piha hämmästytti aluksi kun kaikki pienet juoksentelivat innoissaan kiipeilemään, eikä meille ollut mitään penkkejä, tytöt sanovat.

Silander sanoo koulun hyödyntävän koulun vieressä olevaa Lipunkantajan kenttää.

– Meillä on välituntivalvontaa niin koulun pihalla kuin Lipunkantajan kentällä, hän kertoo.

Silander kokee, että yhtenäiskoulussa on paljon positiivisia mahdollisuuksia.

– Parhaimmassa tapauksessa lapsi voi vierailla rakennuksessa ensimmäisiä kertoja neuvolassa ja saada peruskoulun päättötodistuksen. Meillä aikuisina on suuri mahdollisuus vaikuttaa oppilaan elämään ja myös vastuu, Silander sanoo.

Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius kertoo laajennuksen kustannusennusteen olevan noin 15,3 miljoonaan euroa.

Yhtenäiskoulu

Parisataa paikkaa vielä vapaana

Aurinkokiven yhtenäiskoulussa opiskelee nyt oppilaita 1.–9. luokkaan. Rakennuksessa toimii myös päiväkoti ja eskari. Koko rakennuksen väki ruokailee ristiin samassa tilassa.

Yhtenäiskoulussa opiskelee tällä hetkellä lähes 900 oppilasta. Kouluun mahtuu kaikkiaan noin 1 100 oppilasta.

Keimolanmäkeen rakennetaan parhaillaan uutta päiväkotia, jossa tulee tulevaisuudessa opiskelemaan Keimolan alueella asuvia Aurinkokiven koulun 1. ja 2. luokan oppilaita.

Aurinkokiven kakkosvaiheen taloudellinen loppuselvitys on tilakeskuksella vielä kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaankosken purettavassa koulussa soi viimeinen musikaali – esille pääsee myös kohuttu kalapala-episodi12.5.2019 07.15
Aurinkokiven koulun julkisivusta syntyi kohu – Näin kommentoi arkkitehti3.7.2019 05.55
Aurinkokiven laajennus aukeaa ensi syksynä – uusin tiloihin noin 500 yläkoululaista17.2.2019 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu