Puheenaihe

Häkkinen ja Salo ajavat kartingia Martinlaaksossa – Mutta missä on Bottas?

Graffititaiteilija Pete "Hende" Nieminen viimeistelee Martinlaakson K-Supermarketin seinustalla 25 metriä leveää graffitia Mika Häkkisestä ja Salosta.

Pekka Väisänen

Martinlaaksossa kasvaneet maailmankuulut moottoriurheilijat Mika Häkkinen ja Mika Salo istuvat jälleen autonratissa kotikulmillaan.

Graffititaiteilija Pete "Hende" Nieminen on ikuistanut kaksikon Martinlaakson K-Supermarketin ulkoseinään karting-autojen kyytiin.

– Täällä nämä asuivat lapsina ja ovat aina olleet paikallisen ylpeyden aihe.

Maalauksesta löytyy viittaus Keimolan radalle, jolla Salo ja Häkkinen tapasivat harjoitella. Graffitissa on myös martsarilaisille tuttuja rakennuksia ja jo historiaan jäänyt M-juna.

Seinämaalaus on osa kaupunginosan 50-vuotisjuhlallisuuksia ja jo toinen kerta kun Niemisen spray-purkeista syntyy Häkkinen ja Salo.

Nieminen teki kolmisen vuotta sitten Martinlaakson vanhalle ostarille "Ossulle" maalauksen, jossa lapsen vartalon ja aikuisen pään omaavat Salo ja Häkkinen leikkivät neppis-autoilla. Se oli kunnianosoitus kylän omille suurmiehille.

Nieminen kertoo arvostavansa miehissä heidän persoonallisuuksiaan ja omistautumistaan omalle harrastukselleen, joka ei ehkä aina ole näyttäytynyt hyväksyttävänä.

Nieminen ajattelee, että nuoret pärinäpojat mopoineen saavat samanlaista arvostelua osaksensa kuin huppareihinsa piiloutuneet töhertelijät maalipurkkeineen.

Iän karttuessa intohimoinen suhde omaan tekemiseen löytää soveliaammat keinot, kuten formularadan tai kaupungin kustantaman seinätaideteoksen.

Street Art Vantaan Jesse Pasanen muisti suositun seinäteoksen vanhalta ostarilta ja lähti huhuilemaan Vanhojen martsarilaisten Facebook-ryhmässä, minne uusi versio neppis-pojista pitäisi toteuttaa pyöreitä täyttävässä kaupunginosassa.

Syntyi ajatus K-Supermarketin pitkästä seinästä. Kauppias ja Kesko olivat myötämielisiä ajatukselle ja kaupungilta löytyi rahoitus. Maalaus on toteutettu seinäpinnan päälle kiinnitetyille levyille.

– Sanoin, että laitetaan niin iso kuin saadaan. Nyt olen miettinyt, että 10 metriäkin olisi riittänyt, Nieminen naurahtaa.

Nuorisotyöntekijän ammatistaan saamansa kahden viikon palkaton maalausvapaa on juuri päättynyt. 25 metriä leveän maalauksen viimeistely tapahtuu iltaisin ja viikonloppuisin.

Ohikulkijat ovat löytäneet teoksesta tuttuja rakennuksia ja tutut pärinäpojat. Mutta on seinän äärelle pysähtynyt myös nuoria, jotka eivät ole kuskeja tunnistaneet.

– On myös kysytty, miksi Bottas ei ole siinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Mika Häkkisen aukio uudistuu – "Aukio tuo entistä paremmin Martinlaakson merkkihenkilön historian esille"2.6.2019 09.05
Taidereitti juhlistaa 50-vuotiasta Martinlaaksoa: Valokuvateoksissa asemalta Kulttuuritalo Martinukseen on mukana myös asukkaiden ajatuksia15.8.2019 09.05
Martsarissa on helppo viihtyä – "Rakentamisen tiiviys ei haittaa, kunhan eivät ihan meidän kulmille tule"5.5.2019 08.05
Kohutaiteilija Pete "Hende" Nieminen sai rauhanpalkinnon – "Tässä perheenisässä on myönteistä kapinaa"2.1.2019 10.59
Kohutaiteilija maalasi graffitin kirkon alttariseinään Tikkurilassa26.10.2018 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu