Puheenaihe

Tutkimus paljasti: Näin monissa firmoissa työntekijät huijaavat työnantajaansa – kärähdys usein kollegan ilmiannon varassa

Kuvituskuva.

Lotta Åberg / Arkisto

Suomalaisyritysten työntekijät kuuluvat Euroopan rehellisimpien palkollisten joukkoon. Eniten työntekijät tekevät petoksia yrityksissä Britanniassa, arvioi analytiikkayritys SAS.

SAS kertoi keskiviikkona maailmanlaajuisen kyselytutkimuksensa tuloksista, joiden mukaan Suomessa työntekijät ovat rehellisiä, mutta eivät puhtaita pulmusia.

Joka viides SAS:n kyselyyn Suomessa vastanneista yrityksistä kertoi havainneensa työntekijöidensä tehtailleen luottokortti- tai matkalaskupetoksia.

Britanniassa liki 60 prosenttia firmoista kertoi työntekijöiden huijaavan matka- ja kululaskuissaan.

Kaikkien tutkittujen maiden keskiarvo oli 39 prosenttia.

– Suomalaiset ovat kyselyn mukaan Euroopan rehellisimpiä työntekijöitä. Esimerkiksi jo länsinaapurissamme Ruotsissa 32 prosentissa yrityksissä on huomattu matka- tai kululaskuihin liittyviä petoksia, SAS:n Suomen toimitusjohtaja Kimmo Havu arvioi tiedotteessa.

Matka- ja kululaskujen jälkeen toiseksi yleisimpiä huijaustapoja ovat erilaiset luottokorttikuprut. Niitä on havainnut tutkimuksen mukaan joka neljäs yritys maailmassa, ja Suomessakin joka viides.

Havun mielestä Suomessakaan ei ole varaa sinisilmäisyyteen. Hän kehottaa firmoja arvioimaan uudelleen tekniikoita, joita käytetään petosten tunnistamisessa ja ehkäisyssä.

– Joka neljäs suomalaisyritys kertoo, että ne luottavat petosten ehkäisyssä pääasiallisesti työntekijöidensä tekemiin ilmiantoihin. Kuten arvata saattaa tämä ei ole nykyaikana enää riittävä taso.

Suomi on Havun mukaan tässä jossain määrin muita edellä, sillä meillä 28 prosenttia yrityksistä hyödyntää analytiikkaan pohjautuvia ratkaisuja.

–  Toisaalta manuaalisiin kontrolleihin tai auditoinnin täsmäiskuihin luottaa meilläkin vielä 40 prosenttia yrityksistä.

Petoksissa on kyse isoista rahoista.

– Vuosittaiset menetykset ovat suuremmissa yrityksissä jopa miljoonia. Suomessakin on viime aikoina noussut esiin valitettavasti merkittäviä petostapauksia, jotka olisivat olleet estettävissä uuden teknologian avulla.

SAS teetti kyselyn yhdessä kansainvälisen petoksen tutkintaan erikoistuneen järjestön The Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) kanssa helmikuussa 2019.

Yhdistys lähetti kutsun kyselyyn jäsenilleen, joista vastasi 1 055 henkilöä.

 

 

Oletko huijannut työnantajaasi?

No joo, joskus olen voinut viedä printtipaperia tai jotain pientä
45% (210 ääntä)
En, ei tulisi mieleenkään
41% (192 ääntä)
Olen paatunut huijari
10% (44 ääntä)
Olen joskus ylilaskuttanut jonkin verran
4% (17 ääntä)
Ääniä yhteensä: 463

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu