Puheenaihe

Rotat piinaavat Tikkurilassa – "Olen ollut alalla yli 40 vuotta ja tällaista en ole koskaan nähnyt"

Talvikkitien laidalla tehtiin tällä viikolla kivetystä poistetun viheralueen tilalle. Simo Ruohomäki isännöitsijätoimisto Maikoskelta ei ole 40-vuotisen uransa aikana kokenut vastaavaa rottaongelmaa.

Marika Lumme

Tikkurilassa painitaan suuren rottaongelman kimpussa.

– Olen ollut alalla yli 40 vuotta ja tällaista en ole koskaan nähnyt, kertoo Simo Ruohomäki Isännöitsijätoimisto Maikoskesta.

Ruohomäellä on hoidettavanaan useampi kiinteistö Tikkurilan alueella, joista Peltolantie 2:ssa sijaitseva Tikkurilan kauppatalo kärsii rottaongelmasta laajimmin.

– Epäilen, että Peltolantien työt ovat saaneet rottapesueet liikkeelle. Lisäksi kyseessä lienee hyvin iso populaatio, Ruohomäki arvelee.

5517840-n.jpg

Kuollut rotta makasi Talvikkitiellä sijaitsevassa viherlaatikossa tällä viikolla. Samassa laatikossa on myös ansa. Kuva: Marika Lumme

Havaintoja rotista on tullut Ruohomäelle niin kiinteistössä toimivilta yrittäjiltä kuin heidän asiakkailtaan. Jo viime vuoden puolella on Ruohomäen mukaan laitettu ensimmäisiä sähköisiä pyydyksiä kiinteistön seinustalle. Keväällä pyydyksiä lisättiin, mutta kesän aikana tilanne on pahentunut edelleen. Kiinteistön ulkoreunustalla on tällä hetkellä kolme sähköistä ansaa ja viisi myrkkyansaa.

– Meillä on kaksi alan liikettä tuhoamassa rottia, Ruohomäki selvittää.

5517842-n.jpg

Viheristutukset ovat rottien suosiossa. Rottien tekemien reikien keskellä on ansa. Tällä viikolla viherlaatikossa oli myös kuollut rotta. Kuva: Marika Lumme

Tikkurilan kauppatalossa sijaitsee useita liikkeitä muun muassa ravintola Shamrock. Loukkujen lisäksi kiinteistön seinustalla sijaitseviin roskiksiin on asennettu metallisia suojia, jotta rotat eivät pääsisi roskiksiin.

– Osaan jäteastioista on myös tehty otsonointi, jonka hajun pitäisi karkottaa rottia tai niiden pitäisi kuolla, jos ne menevät pohjalle.

5517834-n.jpg

Rottatutkijan mukaan rotat käyttävät joukkovoimaa jyrsiessään reikiä paksuun muoviin. Kuva: Marika Lumme

Yhdessä roskiksessa oli tälläkin viikolla rottien syömä reikä, josta siimahännät ovat päässeet jätteiden kimppuun.

– Näitä reikiä koitamme paikkailla. Samoin kiinteistön seinustan kaikki reiät tullaan paikkaamaan.

Rottien vuoksi Talvikkitien puolella sijainnut viheralue on poistettu. Tällä viikolla tilalle laitettiin kivetys.

– Lisäksi käymme parhaillaan Shmarockin kanssa neuvotteluja heidän terassistaan, jonka pohja tulisi asfaltoida. Toivomme, että pääsemme työhön jo syyskuun aikana. Samalla asfaltoidaan talon reunustaa. Rotat ovat todennäköisesti pesiytyneet alapohjan alle, hän sanoo.

5517835-n.jpg

Jäteastioihin on asennettu metalliset palat, jotta rotat eivät pääse sisälle. Kuva: Marika Lumme

Syksyn aikana Ruohomäen mukaan on tarkoitus tehdä myös likaviemäreiden myrkytys.

– Yhtenä toimenpiteenä olemme vielä miettineet, että alapohjaan tehdään luukut timanttisahauksella, jolloin päästäisiin käsiksi rottien pesiin, jotka voitaisiin siten myrkyttää.

Rotat vilisevät ulkona erityisesti hämärän aikaan ja viihtyvät ruokaravintoloiden ja -kioskien luona. Sisätiloissa oleilevista rotista ei ole Ruohomäen mukaan tullut tietoa.

– Hämmästyttävän hitaasti nämä eri toimenpiteet vaikuttavat ongelmaan. Olisin odottanut, että asia olisi ratkennut nopeammin.

5517846-n.jpg

Rottahavaintojen lisääntyminen Vantaalla voi kertoa myös siitä, että lumettomana talvena rottia on helpompi havaita, terveydensuojelutarkastaja pohtii. Kuva: Arkisto/Marika Lumme

Rottien tuhoaminen on maksanut pelkästään Tikkurilan kauppatalon osalta Ruohomäen mukaan jo muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Ruohomäki toivoo, että rottaongelmaan puututtaisiin laajemmin.

– Jos naapurikiinteistössä ei tehdä mitään, rotat siirtyvät sinne. Olisi toivottavaa, että kaupunki puuttuisi asiaan laajemmin. Nyt työ on jätetty kiinteistöjen vastuulle, hän kertoo.

Ruohomäen vastuulla on myös muun muassa Kielotiellä sijaitsevien kiinteistöjen hoito, joissa sijaitsee esimerkiksi Tikkurilan terveysasema. Näissä rottaongelma ei ole niin paha.

5517832-n.jpg

Isännöitsijätoimisto haluaa asfaltoida kokonaan alueen, jossa sijaitsee ravintola Shamrockin terassi. Kuva: Marika Lumme

Vantaan kaupungin terveydensuojelutarkastaja Pirjo Turusen mukaan kesän aikana on tullut kymmeniä rottahavaintoja, mutta ne sijoittuvat ympäri Vantaata. Tikkurilan kauppatalon osalta on tullut vain yksi viesti.

5517833-n.jpg

Talvikkietiellä roskisten vieressä on myös rotta-ansa. Kuva: Marika Lumme

Turunen sanoo, että rottaongelmassa ja niiden tuhoamisessa kaupungin rooli on ohjeistaa. Kiinteistöjen vastuulla on hoitaa siellä ilmenevä rottaongelma itse.

– Tiedän, että kyseisessä kohteessa on ongelmaa ja että siellä on tehty asialla jo paljon, myös me olemme antaneet neuvoja tähän, Turunen sanoo.

Tuhoaminen kiinteistöjen hoidettavana

Kiinteistöjen vastuulla on hoitaa rottaongelma itse.

Vantaan kaupungin ympäristökeskus antaa tietoa ja ohjeistaa kiinteistöjen omistajia ja isännöitsijöitä.

Muutama vuosi sitten ympäristökeskus lähetti Tikkurilan juna-aseman ympäristössä sijaitseville yrityksille kirjeen, jossa oli ohjeet rottaongelman hoitamiseen. Ympäristökeskus pyysi myös vastauksen mitä kukin yritys aikoo tehdä. Suurin osa vastasi.

Jos ympäristökeskuksen ohje ei tehoa, voi ympäristökeskus tehdä muistutuksen viemällä asian ympäristölautakuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jyrsijät liikkuvat Tikkurilan aseman raiteilla – tänä vuonna rottahavaintoja on tehty myös Kartanonkoskella ja Myyrmäessä23.2.2019 07.45
Lintujen syöttökiellosta eivät kaikki piittaa – "Niin paljon on rottia kuin on ruokaa"13.1.2019 07.15
Rotat juoksevat vantaalaisalueilla keskellä päivää – Jyrsijämyrkkyjä ei saa enää myydä kuluttajille11.8.2018 08.07
Tikkurilan kirjaston rottaongelma toistaiseksi ohi – kuolleen rotan kohtalo jäi mysteeriksi27.1.2018 07.05
Tiedotus rottaongelmasta tökki Vantaalla – Kirjasto: Yritimme välttää turhaa paniikkia19.11.2017 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu