Puheenaihe

Mielipide: Vantaan digiloikan tavoitteena on opetuksen, ei vain välineiden kehittäminen

Uudessa hankkeessa oppimisen tukea pystytään järjestämään oppijalle nykyistä paremmin ja täsmällisemmin.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Hankkeen tavoitteena on juurikin tukea oppimista ja tuottaa opetukseen yksilöllistä tietoa oppimisen edistymisestä, kirjoittajat vastaavat mielipidekirjoituksessaan.

Vantaan Sanomat julkaisi 12. elokuuta mielipidekirjoituksen, jossa Minna Atiye ja Minna Varpula arvioivat Vantaan kaupungin aloittamaa opetuksen digitalisaatiohanketta.

Toisin kuin kirjoituksesta saa kuvan, kyseessä ei ole ensisijaisesti laitehankinta. Hankkeen tavoitteena on rakentaa oppimisen järjestelmäkokonaisuus, eräänlainen opetuksen järjestelmien yhteenliittymä.

Kirjoittajat toivovat kaupungilta panostusta koulujen perustehtävään. Hankkeen tavoitteena on juurikin tukea oppimista ja tuottaa opetukseen yksilöllistä tietoa oppimisen edistymisestä. Tällöin muun muassa oppimisen tukea pystytään järjestämään oppijalle nykyistä paremmin ja täsmällisemmin, ja reaaliaikainen opintojen seuranta kodin ja koulun välillä tulee mahdolliseksi. Kun järjestelmät hyödyntävät tietoa ristiin ja tuottavat tietoa yhteen, opetushenkilöstön työaikaa vapautuu useiden eri järjestelmien käytöstä opetustyöhön.

Hankkeeseen varattujen määrärahojen tavoite ei siis ole itsessään digitaaliset välineet, vaan niiden hyödyntäminen opetuksen laadun parantamiseksi. Digitaalisuutta hyödynnetään arkipäiväisenä välineenä tiedon ja vuorovaikutuksen hallinnassa ja työn automatisoinnissa, ja Vantaan sivistystoimi on mukana tässä kehityksessä.

Osa opetuksen nykyisistä hajallaan olevista järjestelmistä ei vastaa nykypäivän vaatimuksia tai ne olisi kilpailutettava lakisääteisesti, joten järjestelmäuudistukseen tarvittaisiin lähitulevaisuudessa panostuksia joka tapauksessa. Nyt järjestelmäkehittäminen huomioidaan osana hanketta.

Kaupunginhallituksen päätös oli salainen, koska Vantaan kaupunki halusi säilyttää muiden potentiaalisen hakijoiden rinnalla mahdollisuudet rahoituksen saamiseen. Nyt kun Business Finland on julkistanut rahoituskohteensa, myös Vantaan kaupunginhallituksen päätös muutetaan julkiseksi. Vantaan kaupunki jakaa avoimesti tietoa hankkeen edistymisestä seuraavien vuosien aikana.

Elina Lehto-Häggroth, apulaiskaupunginjohtaja

Ilkka Kalo, perusopetuksen johtaja

sivistystoimi, Vantaan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu