Puheenaihe

Vantaalaisvanhempi: Miten ekaluokkalaisen koulutie voi olla näin turvaton?

Lapseni joutuu kilometrin koulumatkalla ylittämään seitsemän autotietä, kertoo yksi Vantaan Sanomien liikennekyselyyn vastanneista.

Arja-Riikka Nikkilä

Monessa vantaalaiskodissa kannetaan huolta siitä, pääseekö lapsi kouluun ja koulusta kotiin turvallisesti. Vantaan Sanomien verkkosivuilla avoinna olevaan liikennekyselyyn on tullut kymmenittäin vastauksia, joissa toivotaan kaupungilta tekoja vantaalaislasten kouluteiden turvallisuuden parantamiseksi.

Vierumäentiellä on nopeusrajoitus 30 km/h, mutta tiellä kaahataan mielipuolisesti. Tiellä kulkee pieniä kulkijoita kouluun, mutta jalkakäytävää ei ole. Mutkassa on huonon näkyvyyden suojatie. Tiehen on saatava hidasteita 20 metrin välein ennen kuin se pahin tapahtuu.

Jalkakäytävää kaivataan myös monessa muussa vastauksessa ja vilkas bussiliikenne koulureiteillä lisää vanhempien huolta.

Bussilinjoja kulkee Nikinmäessä reitillä Lukkitie-Perhotie, joissa kummassakaan ei ole jalkakäytävää. Perhotien varressa on Nikinmäen koulu. Miten on mahdollista, että koulutie voi olla näin turvaton?

Liikennesuunnitteluun lähetetään terveisiä myös muun muassa Itä-Hakkilasta.

Ala-asteen lähellä Koulutien ja Kankurintien risteys on vuosikausia ollut venäläinen ruletti.

Länsi-Vantaalla huolta kannetaan muun muassa Keimolankaarteesta, jota yksi vastaajista kutsuu niin lapsien kuin muiden tiellä liikkuvien kauhuksi.

Alueella avataan päiväkoti ja alakoulu tänä syksynä. Lasten kanssa alueella liikkuminen tulee olemaan riskialtista. Toivottavasti kukaan alakoululainen ei tule kulkemaan täällä (Keimolanmäessä) koulutietään yksin.

Vanhempi Vallinojalta kuvaa lapsensa koulutietä:

Lapseni aloitti juuri ekan luokan Vierumäen koulussa. Koulu sijaitsee samalla puolella kun kotimme, mutta lapseni joutuu tästä huolimatta vaihtamaan kävelytielle tien toiselle puolelle ja tämän takia ylittämään noin kilometrin pituisella koulumatkallaan seitsemän autotietä vain, koska toisella puolella ei ole jalkakäytävää. Näin pienen ekaluokkalaisen äitinä sydäntä kylmää.

Työssään erityisesti pienten lasten turvallisen liikkumisen edistämiseen perehtynyt Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen neuvoo miettimään yhdessä lapsen kanssa turvallisimman reitin kouluun.

– Kun on mietitty reitti, jossa enimmäkseen kevyen liikenteen väylää, mahdollisimman vähän tien ylityksiä, niin reitti kuljetaan lapsen kanssa yhdessä useamman kerran. Lapsi voi samalla kertoa, miten aikoo toimia teiden ylityksissä ja muissa vastaavissa tilanteissa. Turvallisin reitti ei välttämättä ole lyhyin, sanoo Taskinen.

Taskinen kannustaa vanhempia yhteistyöhön.

– Yksi idea on, että samalla alueella asuvat vanhemmat vuorotellen saattavat useamman perheen lapsia kouluun. Liikenneturva neuvoo tähän niin sanotun kävelevän tai pyöräilevän koulubussin periaatteella, silloin vuorotellaan saattamisessa ja lapsi samalla oppii turvallisen tavan liikkua. Tämä edellyttää, että vanhemmat sopivat yhdessä pelisäännöt liikkumiselle.

Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden vastauksia Vantaan Sanomien liikennekyselyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikennekysely paljastaa: Vantaalaiset toivovat poliisivalvontaa, tolppakameroita ja työssyjä – Näin kommentoivat kaupunki ja poliisi17.8.2019 07.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu