Puheenaihe

Saatat saada pian postia – myös alaikäisiltä udellaan liikkumistottumuksia

Matkustustottumuksista halutaan pääkaupunkiseudulla parempaa tietoa.

Jussi Vehkasalo

Lähes 20 000 satunnaisesti valittua yli seitsenvuotiasta pääkaupunkiseudun asukasta saa syksyn aikana kutsun Helsingin seudun liikenteen (HSL) tutkimukseen, joka selvittää heidän liikkumistottumuksiaan.

Tutkimuksen avulla saadaan tärkeää tietoa liikennettä koskevien päätösten ja suunnitelmien pohjaksi, joten siihen kannattaa HSL:n mukaan vastata. Laaja otantatutkimus on ainoa tapa saada kokonaiskuva ihmisten liikkumistottumuksista ja liikkumisen syistä.poimitaan satunnaisesti edustava joukko kuntalaisia, tutkimukseen voivat vastata vain kutsun saaneet.

 

Tutkimuksella kerätään tietoa kaikenikäisten ja kaikenlaisia liikennevälineitä käyttävien asukkaiden liikkumisesta. Siksi on tärkeää, että kaikki kutsun saaneet vastaavat kyselyyn, liikkuivatpa he sitten omalla autolla, julkisilla, pyörällä, kävellen tai eivät liikkuneet kotoaan mihinkään.

– Selvitämme tutkimuksella myös sitä, kuinka ABCD-vyöhykkeiden käyttöönotto on vaikuttanut asukkaiden liikkumiseen, liikennetutkija Elina Brandt kertoo.

 

Tutkimukseen voi vastata vain kutsun saanut, sillä siihen on poimittu satunnaisesti edustava joukko kuntalaisia. Lapset voivat vastata joko itsenäisesti tai vanhemman avustuksella.

Kyselyyn vastataan netissä. Yleisten liikkumistottumisten lisäksi vastaajia pyydetään täyttämään matkapäiväkirja yhdestä ennalta valitusta päivästä.

 

Tulokset kiinnostavat liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoiden lisäksi kuntien päättäjiä, mediaa ja tutkijoita. Vastaamalla voi vaikuttaa siihen, että omat liikkumistarpeet tulevat huomioiduiksi liikenteen suunnittelussa.

Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa ensi maaliskuussa.

Liikkumistutkimuksen tekevät yhteistyössä HSL sekä pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Ensimmäiset kutsukirjeet lähtevät 22. elokuuta ja viimeiset 23. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu