Kulttuuri

Esa-Pekka Salonen johtaa Wagnerit Helsingissä – "Tämä on ainoa oopperatalo, jossa olen kaikille vain E-P"

Wagnerin Ring-sarjan oopperat ohjaa Kansallisoopperaan Anna Kelo, kapellimestarina toimii Esa-Pekka Salonen.

Jussi Vehkasalo

Suomen kansallisoopperan syyskausi alkaa Richard Wagnerin Nibelungin sormuksen eli Ringin ensimmäisellä osalla Reininkulta 30. elokuuta.

Ringin neljän oopperan sarjan kapellimestarina kevääseen 2021 asti toimii Esa-Pekka Salonen, joka on helsinkiläislähtöinen, kansainvälisesti ehkä tunnetuin suomalaiskapellimestari.

– Minulta on kysytty, kuinka saadaan syntymään wagneriaalinen sointi. Kapellimestarin kannalta haaste Wagnerin musiikissa ei ole mittakaava, vaan se, että musiikin fraasit ja musiikki ovat koko ajan menossa johonkin suuntaan. Musiikki kiihtyy ja hidastuu, Salonen kuvailee.

 

Hän haluaa orkesteriharjoituksissa saada kaiken kuulostamaan luonnolliselta.

– Kun Wagneria soitetaan hyvin, niin kapellimestari tavallaan "kummaa" itsensä pois, häipyy jonnekin universumiin.

Salonen johtaa Ring-oopperasarjan nyt ensi kertaa ja tekee sen kotimaassaan.

– Tämä on ainoa oopperatalo, jossa olen kaikille vain E-P, vahtimestarista johtajaan, Salonen naurahtaa.

Hän on tällä hetkellä Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestari, Salonen jättää tehtävän vuonna 2021. Hän aloittaa ensi vuonna San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Syksyllä 2016 Salonen aloitti viisivuotisen kauden Suomen kansallisoopperan ja -baletin taiteellisena partnerina.

– Kun Ring on paketissa, lopetan oopperoiden johtamisen muutamaksi vuodeksi kokonaan.

Salosen valinta Suomen musiikin kunniagalleriaan julkistettiin 20. elokuuta. Kunniagalleria on osa Pasilan Triplassa avautuvaa Musiikkimuseo Famea.

 

Reininkulta esitetään Kansallisoopperassa kuusi kertaa, kaikki esitykset on loppuunvarattu. Samoin on laita Ring-sarjan seuraavalla oopperalla eli Valkyyrialla.

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ja viestintäjohtaja Liisa Riekki kertoivat, että näin suurten projektien pitäminen ohjelmistossa sisältää paljon aikataulullisia haasteita. Kyse on myös taiteilijaresursseista ja logistisista resursseista. Ring-sarja tehdään suomalaisten, kansainvälistä uraa tekevien huippuosaajien voimin.

Reininkulta-oopperan voi kuunnella Ylen suoratoistona 7. syyskuuta kello 19 Yle Areenassa sekä Oopperan ja Baletin Stage24:llä.

Oopperaa Töölönlahden rannalla

Richard Wagnerin Ring-sarja

Kansallisoopperan Ring-sarjan aloittaa Reininkulta, Valkyyria-oopperan ensi-ilta on toukokuussa 2020, Siegfriedin syksyllä 2020 ja Jumalten tuhon keväällä 2021. Esa-Pekka Salonen kuvailee neljän poikkeuksellisen mittavan oopperan saagaa yhdeksi suurimmista saavutuksista, joihin ihmiskunta on kyennyt.

Ring-sarjan ohjaa Anna Kelo. Lavastuksesta, valaistuksesta ja projisoinneista vastaa Mikki Kunttu ja puvuista Erika Turunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu