Puheenaihe

Ristiriita Kivistössä: Rakennuttajat laittavat hankkeita jäihin – Kaupunki kaavoittaa maata 1600 uudelle asukkaalle

Etualalla EKE-Rakennus Oy:n Kivistön Höylän tontti. Tonttivaraukselle on haettu jatkoaikaa. Kivistön Höylän oikealla puolella Kivistön tähden kaava-aluetta, joka on pinta-alaltaan noin 7,8 hehtaaria. Alue rajautuu Kehärataan. 

Tiina Örn

Vantaan kaupunki kaavoittaa Kivistöön lisää maata asuinrakentamiselle. Tarkoituksena on saada Kivistön aseman läheisyyteen kahdeksan asuinkerrostalojen korttelia, joihin tulisi uusia koteja 1500–1600 asukkaalle.

Kortteleihin on tulossa asuintalojen lisäksi myös päiväkoti ja kaksi pysäköintilaitosta. Pysäköintitilaa Kivistössä kaivataan, mutta miten on uusien asuntojen, sillä rakennuttaja toisensa jälkeen on laittanut hankkeensa Kivistössä jäihin.

Kivistön puretun koulun tontille asuntorakentamista suunnitteleva Rakennusyhtiö SRV haki tonttivaraukselleen jatkoaikaa. Jatkoajan hakemisen syyksi SRV mainitsi, ettei Kivistössä ennakkomarkkinoinnissa olleen kohteen kysyntä ollut toivotunlaista. Asunnot eivät menneet kaupaksi, vaikka kyseessä olivat "kohtuuhintaiset, vapaarahoitteiset omistusasunnot".

Nyt lisäaikaa tonttivaraukselleen hakevat kaksi muuta rakennuttajaa: EKE-Rakennus Oy ja Fira Oy. Myös Firan varaukset ovat Kivistöstä puretun koulun tontilla.

Fira Oy:n asuntorakentamisen johtaja Topi Laine kommentoi jatkoajan hakemisen syyksi sen, etteivät kuviot ole edenneet niin, että rakentamista voitaisiin vielä aloittaa.

– Katsomme rauhassa kokonaisuuden uudestaan, kommentoi Laine.

Kaupungin ratkaisu kaavoittaa tässäkin tilanteessa lisää maata asuntorakentamiselle saa Laineelta kehuja. Ratkaisu osoittaa hänen mielestään pitkäjänteisyyttä suunnittelussa.

– Kivistössä on juuri tällä hetkellä paljon asuntotuotantoa vapaana, mutta alue on mielenkiintoinen. Mitä enemmän alueella on asukkaita, sitä kiinnostavampi alue on palveluntarjoajille.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapeen (sd.) mielestä uusien asuinkortteleiden kaavoittamisessa ei ole mitään ihmeellistä. Hänen mielestään pahinta olisi, jos Kivistön kehittäminen pantaisiin jäihin, eikä uutta maata kaavoitettaisi rakentamiselle.

– Meillä on Vantaallakin esimerkkejä siitä, että suunnittelu tyssää. Niin kävi esimerkiksi Havukoskella, jossa oli pohjalla suuri suunnitelma, mutta se jäi tyngäksi.

Ala-Kapeen mielestä on hyvä muistaa, ettei kaavoittaminen tarkoita sitä rakennushankkeiden lähtemistä välittömästi liikkeelle.

– Se on kuitenkin palveluntarjoajille signaali, että aluetta kehitetään.

EKE-Rakennuksen tontti on varattu vapaarahoitteiseen omistusasuntotuotantoon ja puukerrostalorakentamiseen. Kivistön puistotien läheisyyteen, osoitteeseen Akaattikuja 1, rakennettava puukerrostalo on jo ennakkomarkkinoinnissa. Tonttivaraukselle on haettu jatkoaikaa, koska toivottua asuntojen ennakkovarausastetta ei ole saavutettu.

– Kivistössä on tällä hetkellä uudisasunnoista ylitarjontaa. Siitähän on ollut paljon mediassakin, toteaa EKE-Rakennuksen tekninen johtaja Pasi Heikkonen.

Hänkään ei ole Kivistön tilanteesta kuitenkaan huolissaan.

– Uskomme, että paikallinen markkinahäiriö poistuu vuoden sisällä.

Vantaan Sanomat uutisoi toukokuussa, että Kivistössä on myymättä satoja uusia asuntoja.

–  Markkinat löivät Kivistössä yli, totesi maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä tuolloin.

Torstaina Oikotie.fi-palvelussa oli myynnissä noin 300 Kivistössä sijaitsevaa, vuoden 2017 jälkeen valmistunutta tai ennakkomarkkinoinnissa olevaa kerrostaloyksiötä tai -kaksiota.

Kivistön tähti

Koteja, päiväkoti ja kaksi pysäköintilaitosta

Kivistöntähden kaava-alueelle tulisi monimuotoisia asuinkortteleita, päiväkoti, kaksi pysäköintilaitosta, lähivirkistys- ja puistoalueita sekä katualueita.

Alue sijaitsee Kivistön keskustassa, pääosin kehäradan eteläpuolella.

Kaava mahdollistaa kahdeksan asuinkerrostalojen korttelialuetta, joissa kerrosluvut vaihtelevat viidestä kahdeksaan.

Alueelle tulisi myös liiketiloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kivistön "kohtuuhintaiset asunnot" eivät kiinnostaneet ostajia – rakennuttaja pyysi jatkoaikaa15.6.2019 07.40
Apulaiskaupunginjohtaja myöntää: Kauppakeskuksen tulo Kivistöön lykkääntyy jälleen – Kaupungin palveluja väliaikaistiloihin?21.8.2019 06.45
Esimerkkinä Kivistö – ”Terveet asuntomarkkinat eivät ole neuvostoajan kauppa”18.7.2019 07.00
Kivistöstä urheilun uusi superkaupunginosa? Nyt sinne suunnitellaan myös jäähallia – HS: Hankkeella ei ole vielä tonttia12.7.2019 09.20
Kivistön aseman viereen nousee yli 300 vuokra-asuntoa14.12.2018 09.04

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu