Puheenaihe

Tapani Mäkisen lahjussyytteet liittyvät maakauppoihin – Tuomiona jopa neljä vuotta vankeutta

Tapani Mäkinen on kiistänyt syytteet ja sanoo, että kyse oli lainasta.

Arkisto/Vesa Marttinen

Vantaan kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja ja ex-oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) entinen erityisavustaja Tapani Mäkinen (kok.) joutuu oikeuteen vastaamaan lahjussyytteisiin.

Syytteet liittyvät Mäkisen toimintaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Syytteet on nostettu törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lisäksi syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta sai kaksi tuusulalaista yrittäjää. Toinen heistä on entinen kansanedustaja, kokoomusvaikuttaja Juhani Sjöblom.

Facebook-päivityksessään Mäkinen toteaa syytteen nostamisen perusteena olevan vanhoilta tuttavilta saatu tavanomainen laina. Lainan Mäkinen sanoo maksaneensa takaisin aikanaan laaditun velkakirjan ehtojen mukaisesti.

– Laina ei liity millään tavoin asemaani tai tehtäviini Vantaan kaupungin luottamushenkilönä, jossa tehtävässä olen toiminut laillisesti ja johdonmukaisesti. Lainaan ei liity mitään sopimatonta, saati rikollista, hän kirjoittaa Facebookissa.

Juhani Sjöblom kommentoi saamiaan syytteitä tiedotteessa.

– Oli täydellinen yllätys, että asiassa nostettiin syytteet. Kysymys on ollut Mäkiselle antamastani lainasta.

Myös Sjöblomin mukaan lainasta on tehty asianmukainen velkakirja ja lainalle on sovittu korko sekä erääntymisehdot. Laina on maksettu takaisin.

Lainan antaminen toiselle ei sinänsä ole laitonta. Oikeudellisesti kysymys on nyt siitä, oliko Mäkisen saama laina omiaan heikentämään hänen luottamustaan viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Lainan saadessaan Mäkinen oli Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Samoihin aikoihin kaupunginhallitus käsitteli maakauppoihin liittyneitä etuostoja, joissa kaupungilla ja Sjöblomilla oli vastakkaiset intressit.

Sjöblomin omaisten omistuksessa oleva Vekkox Oy oli ostanut maata Seutulasta lentokentän pohjoispuolelta, läheltä Tuusulan puolella sijaitsevaa Sjöblomin omistamaa Senkkerin murskaamoa.

Sjöblomin ja Vekkox Oy:n intressi oli, ettei Vantaan käyttäisi etuosto-oikeuttaan.

Tapani Mäkinen vastusti etuosto-oikeuden käyttämistä. Sen sijaan Vantaan maankäytöstä vastaavat virkamiehet halusivat kaupungin käyttävän etuosto-oikeutta. Heidän mukaansa kaupunki tarvitsi kyseisen maa-alueen omaan käyttöönsä.

Kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan. Myöhemmin se teki Vekkox Oy:n kanssa tilusvaihtoja niin, että yhtiö sai kuin saikin maata haluamaltaan suunnalta.

Mikäli Mäkinen todetaan syylliseksi törkeään lahjuksen ottamiseen, rangaistuksena on sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Mäkistä syytetään myös törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Siitä rangaistuksena on enimmillään jopa neljä vuotta vankeutta.

 

Teksti: Tiina Örn ja Heikki Santavuori

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yle: Tapani Mäkinen oikeuteen lahjuksen ottamisesta – Syytteet myös kahdelle tuusulalaiselle yrittäjälle20.8.2019 11.39
Kokoomusvaikuttajalle syytteet lahjusrikoksista – Näin Tapani Mäkinen kommentoi Vantaan Sanomille20.8.2019 13.24
Lahjuksen antamisesta syytetty kokoomusvaikuttaja sanoo tyrmistyneensä – ”Kyseessä on laina, jonka taustalla on tragedia”20.8.2019 14.12
Tapani Mäkinen kuuli syyteharkinnasta toimittajalta – "Annetaan nyt syyttäjälle rauha tehdä oma työnsä"25.2.2019 14.16
Vantaan korruptiotutkinta eteni syyteharkintaan – STT: Tapani Mäkinen kiistää syyllisyytensä, jutussa myös kaksi muuta epäiltyä25.2.2019 12.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu