Puheenaihe

Vantaalaiskaverukset laittoivat tavikset tekemään kotisivuja – "Osaamme täydentää toisiamme"

Mikko Nurminen ja Antti Ala-Ilkka myivät Kotisivukone-palvelun 2013.

Johanna Erjonsalo

Joskus sattuma saattaa oikeanlaiset liikekumppanit yhteen jo lapsena. Niin kävi Mikko Nurmiselle, 39, ja Antti Ala-Ilkalle, 39, kun vapaalalainen ja hämevaaralainen sattuivat samalle yläasteelle 1990-luvulla.

25-vuotiaina he perustivat Suomen ensimmäisen kotisivukone-palvelun vuonna 2005. Siitä tuli valtava menestys, sillä se antoi pienyrittäjille, yhdistyksille, seuroille tai vaikka perheille työkalut tehdä omat kotisivunsa – suomeksi, helposti ja kohtuuhinnalla.

Mutta palataanpa takaisin myyrmäkeläiselle yläasteelle.

Nurminen ja Ala-Ilkka eivät olleet Kilterin koulussa samalla luokalla, mutta yhteys löytyi jääkiekosta. Molemmilla oli kausikortti Jokereiden otteluihin.

– Voiton jälkeen oli pelipaita seuraavana päivänä päällä, Ala-Ilkka naurahtaa muistolle.

Siitä näki heti, että tuo kannattaa samaa joukkuetta kuin minä. Siis hyvä tyyppi.

Kaveruksia yhdisti myös innostuminen uusista asioista, kuten tietotekniikasta.

– Ensimmäisiä tietokoneita oli Myyrmäen kirjastossa ja koulussa 1993–94. Ne kiinnostivat heti, Nurminen sanoo.

Hän rakenteli omia koneita, kun Ala-Ilkka innostui vieläkin enemmän videotekniikasta.

Tietokoneyhteyttä toisiinsa pojat pitivät ennen internetin yleistymistä niin sanotulla purkilla modeemin avulla.

Yläasteen tet-jaksolla Nurminen pääsi kokeilemaan taitojaan, kun silloisen Ykköshallin kauppias Harri Sihvonen antoi ennakkoluulottomasti hänelle luvan tehdä kaupan kotisivun. Sinne päätyivät myymälän ilmoitukset Vantaan Sanomista sellaisenaan.

Nurminen kuvailee tekemistään suoraviivaiseksi.

– Ei jäädä hieromaan, vaan tehdään.

Ala-Ilkka hyödynsi osaamistaan tekemällä yritysvideoita tuttujen firmoille. Taitojaan hän oli hionut koulussa.

– Siellä oli hyvä studio ja vehkeet. Sitten videoiden editointi siirtyi tietokoneelle.

Ala-Ilkka kiinnostui myös koodaamisesta ja oli koukussa.

Nurminen pääsi ylioppilaaksi Hämeenkylän lukiosta ja Ala-Ilkka Martinlaaksosta. Armeijan jälkeen Nurminen meni Haaga-ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta ja Ala-Ilkka Tekniseen korkeakouluun suorittamaan insinööriopintoja.

Opintosuuntien valinta kertoo, että aikuisena heitä kiinnostivat sama ala, mutta eri asiat ja juuri se hitsasi kaksikosta loistavan työparin. Sen he huomasivat 2000-luvun alkupuolella, kun he alkoivat kehitellä yhteistä bisnestä.

– Osaamme täydentää toisiamme, Ala-Ilkka muotoilee.

Molempien opinnot jäivät kesken, koska heillä oli kokoa ajan omia projektejaan meneillään. Vimma ajoi heitä kehittämään jotain uutta ja omaa eikä teoriaan keskittynyt opetus ei tyydyttänyt.

Idea kotisivukone-palvelusta sai alkunsa, kun molemmat olivat tehneet tahoillaan kotisivuja ja alkoivat yhdessä miettiä, voisiko sivujen teko olla jotenkin automatisoitua.

– Antilla oli idea, miten se teknisesti toteutetaan, Nurminen kertaa.

Kotisivukone.fi-palvelu julkistettiin maaliskuussa 2006.

– Meillä oli Ostos-tv:ssä neljän minuutin mainos, jossa näytettiin ja kerrottiin suomeksi, miten sivuja tehdään, Nurminen muistelee.

Se oli etu, sillä tuolloin markkinoilla oli vain ulkomaisia kilpailijoita, joilla ei ollut tarjota suomenkielistä palvelua.

Kotisivukoneen suosio kasvoi joka vuosi ja kun kaksikko myi yrityksensä Fonectalle 2013, sillä oli 13 000 käyttäjää. Se oli maan käytetyin kotisivualusta.

Julkaisu

Uudessa Exit-kirjassa (Leap Investors Oy) 15 yrittäjää kertoo, millaista oli perustaa ja kasvattaa menestyvä yritys ja sitten myydä se.

Kirjassa on haastateltu muun muassa Jungle Juice Barin perustajaa Noora Fagerströmiä, Onnibusin Pekka Möttöä, Hoplopin Tomi Pulkkia ja Kotisivukoneen Mikko Nurmista.

Nurminen kertoo kirjassa muun muassa siitä, kuinka legendaarinen tv-kokki Jaakko Kolmonen (1941–2016) innostui omasta verkkokaupastaan ja toimi Kotisivukoneen mainoskasvona. Kolmonen myös kokkasi Nurmisen ensimmäisen oman asunnon tupaantuliaisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tiesitkö? Vuonna 1987 naiset suorittivat 37 prosenttia it-alan tutkinnoista, mutta nyt osuus on aivan toinen – "Eriytyminen pitää yllä tiukkoja sukupuolirooleja"30.1.2019 07.10
Kari Lahti, 72, houkuttelee senioreita pelaamaan tietokoneella: Taistelupeli on hyvää aivojumppaa ja voittaa passiivisen tv:n katselun25.3.2019 07.15
Vantaalaisedustusta Pikkuyrittäjien tv-ohjelmassa5.6.2016 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu