Puheenaihe

Onnellisessa naapurustossa yksi asia on ylitse muiden –  "Kun se pettää, kyse on vakavasta asiasta"

Juha Alatalon mielestä naapurustoon luovat onnellisuutta luovat hyvät, tutut naapurit ja lähellä oleva luonto. Hän mainitsee myös lyhyen ja turvallisen matkan juna-asemalle.

Tiina Örn

Moni vantaalainen on hyvä naapuri. Sen selvittämiseksi tarvittiin juttuhetkiä eri puolilla kaupunkia asuvien vantaalaisten kanssa.

Juttuhetkiin innoitti rakennuttaja Bonavan tekemä naapuruston onnellisuus -tutkimus, jossa selvitettiin, mitkä elementit on oltava kohdillaan, jotta asuinkorttelissa on onnellista elää.

Palataan tutkimukseen, mutta ensin ääni vantaalaisille.

– Viihdyn Vantaanlaaksossa, koska minulla on niin hyvät naapurit. Asun omakotitalossa ja ympärilläni asuu muista maista muuttaneita. Meillä on juuri sopivasti yhteisöllisyyttä, Erkki Tohmo pohtii.

Naapurit tulevat ensimmäisenä mieleen myös Metsolassa asuvalle Juha Alatalolle.

– Tutut naapurit ja se, että on luontoa lähellä tekevät tyytyväiseksi.

5540607-n.jpg

Erkki Tohmo kehuu naapureita. Hänen mukaansa turvallisuuden tunnetta lisää se, että naapurit katsovat toistensa talojen perään, kun joku perheistä on vaikkapa mökillä. Kuva: Tiina Örn

Puhetta naapureista riittää myös Asolassa asuvalla Eija Hietaniemellä.

– Meillä on hyvä yhteishenki naapurustossa. Pelaamme yhdessä joka maanantai. Mukavat naapurit on hyvin tärkeä asia ja luonto.

5540594-n.jpg

Rekolanojan vieressä kulkeva polku on yksi Eija Hietaniemen lempiulkoilupaikoista. Luonnon lisäksi kehuja saavat naapurit. Kuva: Tiina Örn

Luonto toistuu onnellisuuden elementtinä myös monen muun vastauksessa. Sen mainitsee Yhdysvalloista Suomeen kahdeksan vuotta sitten muuttanut hiekkaharjulainen Jason Link. Luonnon lisäksi hänet tekee tyytyväiseksi nopea junayhteys Helsingin keskustaan.

5540600-n.jpg

Jason Link on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Luonnonläheisyys tekee hänet tyytyväiseksi hiekkaharjulaiseksi. Kuva: Tiina Örn

Bonavan tutkimuksessa alueen hyvä ilmapiiri nousi naapuruston onnellisuuden tekijät -listalla toiseksi, ylivoimainen ykkönen oli turvallisuus.

– Olihan se hieman yllättävääkin, että turvallisuus nousi noin korkealle. Yllättävänä pidän myös sitä, että alueen hyvä henki, tunnelma, oli vastaajien mielestä tärkeämpää kuin esimerkiksi monissa aiemmissa tutkimuksissa korostuneet lähipalvelut tai liikenneyhteydet, Bonavan kaupallinen johtaja Virpi Takala toteaa.

Tutkimus tehtiin kahdeksassa eri maassa.

Turvallisuuden mainitsi peräti 80 prosenttia Bonavan kyselyyn vastanneista. Se nousi kärkeen kaikissa maissa, myös Suomessa.

Turvallisuuteen liittyy Takalan mukaan myös esimerkiksi se, miten parkkipaikalta tai bussipysäkiltä pääsee pimeällä kulkemaan kotiin niin, että turvallisuudentunne säilyy.

– Siihen liittyvät myös hyvin konkreettiset asiat kuten valaistus ja se, ettei liukastu.

Myös Vantaan Sanomien haastattelemien asukkaiden vastauksissa löytyy mainintoja valaistuksesta sekä pimeälläkin turvallisesta reitistä juna-asemalle.

Onnellisuustutkija Markku Ojanen kommentoi Bonavan tutkimuksen tuloksia. Myös hän korostaa turvallisuuden merkitystä.

– Kun se eri syistä pettää, kyse on vakavasta asiasta, Ojanen toteaa.

Ympäristöasioista ja kestävästä kehityksestä keskustellaan paljon. Siinä valossa on Takalan mielestä hieman yllättävää, ettei kestävän kehityksen huomioimista juurikaan mainittu asukkaiden antamissa vastauksissa.

– Asia on tärkeä, mutta muut asumiseen liittyvät asiat nousevat vielä tärkeämmiksi.

Samoja asioita arvostetaan: luontoa ja turvallisuutta. Aina arvostukset eivät kuitenkaan mene yhteen. Vai mitä mieltä olette tästä?

– Asun Vantaanpuistossa, joka on lentomelualuetta. Minua se ei häiritse, se on vain nostalgista, kertoo entisestä elämästäni, toteaa aiemmin lentoemäntänä työskennellyt Eeva Opas.

5540608-n.jpg

Oman asuinalueen lentomelu tuo Eeva Oppaalle muistoja mieleen. Kuva: Tiina Örn

Naapuruston onnellisuus

Tärkeimmät tekijät

1. Alue tuntuu turvalliselta.

2. Alueella on hyvä ilmapiiri.

3. Ruokakauppaan on sopiva matka.

4. Alueella on helppo liikkua pyörällä ja kävellen.

5. Lähellä on puistoja ja viheralueita.

6. Alueelle pääsee helposti autolla.

7. Parkkipaikka on lähellä.

8. Hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

9. Alueen ihmisillä on hyvät välit.

10. Asuinalueella on hyvä maine.

Rakennuttaja Bonavan teettämään Happy Quest -tutkimukseen osallistui yhteensä noin 8 600 ihmistä kahdeksasta eri maasta: Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Suomesta, Latviasta, Virosta, Saksasta ja Venäjältä. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rajakylässä on naapuriyhteisö, jossa sopu on säilynyt vuosikausia – "Minulle naapurit tuovat ennen kaikkea turvallisuuden tunnetta"21.8.2019 07.05
Hyvä Suomi! Asumme edelleen maailman onnellisimmassa maassa – ero muihin on entistä suurempi20.3.2019 08.59
Onnellisuusprofessori Markku Ojanen löytää onnen pohjan itsetunnosta – "Elä niin, että voit kunnioittaa itseäsi"13.1.2019 20.37
Suomalaiset viettävät vapaata mieluiten veden äärellä – naapureiden seuraa ei kaivata6.7.2019 09.18
Onnellisuusfilosofi Frank Martela listasi kolme askelta onneen – "Lopeta onnellisuuden tavoitteleminen"13.1.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu