Paikallisurheilu

TAFT kannustaa nuoria amerikkalaisen jalkapallon maailmaan

TAFT:n puheenjohtaja Timo Jaakkola toteaa, että amerikkalainen jalkapallo sopii monenlaisille liikkujille.

Laura Helminen

Amerikkalainen jalkapallo on tällä vuosituhannella nostanut tasaisesti suosiotaan Suomessa. Yksi lajin perinteikkäimmistä kotimaisista seuroista, vantaalainen TAFT, pyrkii kasvattamaan harrastajamääräänsä yhdenvertainen liikunta -hankkeella.

Vuoden alussa alkanut hanke kestää ensi vuoden loppuun, ja sen rahoittajana toimii TAFT:n lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö. Seuran puheenjohtaja Timo Jaakkola sekä hankkeen vetäjä Janne Väänänen kertovat, että tavoitteena on tavoittaa, tunnistaa ja tukea syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

– Haluamme jakaa tietoisuutta amerikkalaisesta jalkapallosta nuorille. Sitä kautta toivomme heidän päätyvän lajin pariin ja meidän seuraamme, Jaakkola sanoo.

TAFT:lla on tällä hetkellä noin 80 pelaajaa, jotka muodostavat miesten edustusjoukkueen, alle 17-vuotiaiden, alle 15-vuotiaiden sekä alle 13-vuotiaiden joukkueet. Ensi kaudella seura saa mahdollisesti myös naisten joukkueen ja alle 20-vuotiaiden sekä alle 11-vuotiaiden joukkueen.

Jaakkola huomauttaa, että laji sopii todella laajalle joukolle. Sekä amerikkalaisen jalkapallon kansalliselta että kansainväliseltä huipulta löytyy kaikenkokoisia pelaajia, jotka sopivat omiin rooleihinsa.

– Meillä pärjää urheilullisten kavereiden lisäksi isokokoisemmatkin. Iso koko ja hitaus eivät ole mitään rajoitteita – tällaiset pelaajat ovat yleensä voimakkaampia, ja heille löytyy paikkansa joukkueista.

Laji mielletään usein rajuksi, mutta Väänänen toteaa, että erittäin hyvien suojavarusteiden ansiosta loukkaantumisia sattuu harvemmin. Seura voi lainata varusteita pelaajille, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia sellaisia.

Hankkeen tavoitteena on myös amerikkalaisen jalkapallon naisjoukkueen sekä lippupallojoukkueiden perustaminen. Lippupallo on niin sanotusti amerikkalaisen jalkapallon kevyt versio, jossa ei ole kovia taklauksia.

Pelaajilla on lippupallossa lippuvyö, jonka muovisia lippuja vastustajat pyrkivät irrottamaan pallolliselta pelaajalta. Lippupallon pariin haetaan 7–15-vuotiaita tyttöjä ja poikia sekä yli 15-vuotiaita tyttöjä ja naisia.

– Lippupallotoiminnan aloittaminen voi madaltaa nuorten kynnystä tulla lajin pariin. Lippupallon ansiosta lajia voi harrastaa niin, ettei välttämättä tarvitse ottaa lainkaan fyysistä kontaktia, Jaakkola sanoo.

Harrastamisen kallis hinta puhuttaa Suomessa usein. Jaakkola vakuuttaa, että kuukausikulut pysyvät kohtuullisina, sillä hankkeen avulla pystytään esimerkiksi maksamaan osa harjoitusvuoroista.

– Tarkoista luvuista ei ole ollut puhetta, mutta lippupallon harrastaminen tullee maksamaan pelaajalle noin 20 euroa kuukaudessa.

Teksti: Roni Raunola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taftin uusi valmentaja palasi rakkauden perässä Suomeen – "Pidän tästä lajista joka vuosi yhä enemmän"24.1.2019 07.20
Nälkäinen TAFT hakee uutta nostetta – "Viiden vuoden päästä olisi tavoitteena nostaa mestaruusmaljaa"31.5.2018 07.15
TAFT hakee vauhtia alasarjoista – "Nousemme vasta, kun olemme oikeasti valmiita"16.5.2017 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu