Puheenaihe

Lähde Vantaan Sanomille: Lastensuojelu on taas pahassa kriisissä – sotepomo epäilee Helsingin palkkanokittelua

Vantaan kaupungin sijaishuollosta on lähtenyt pois useita sosiaalityöntekijöitä. Työntekijäpula heijastuu nyt laitoksiin, joissa lapset ovat sijoitettuina.

Arkisto/Terhi Marttinen

Yksityisessä lastensuojelulaitoksessa on Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan isoja ongelmia, koska Vantaan kaupungilla on sosiaalityöntekijöistä huutava pulaa.

Sijaishuollon tilannetta kuvataan äärimmäisen kriittiseksi. Lasten asioita ei ole voitu hoitaa, koska laitos ei ole tavoittanut sosiaalityöntekijää.

Kaupungin sosiaalityöntekijää tarvitaan tueksi muun muassa liikkumavapauden päätösten tekemisessä. Tai siihen, että lapsi voidaan siirtää toiseen sijaishuoltoyksikköön riittävää apua saadakseen.

Laitoksesta todetaan, että heidän on "suorastaan mahdotonta kuntouttaa näitä erittäin kipeitä nuoria, jos meillä ei ole sosiaalityöntekijää tukena."

Yksi syy kestämättömään tilanteeseen on se, että Vantaalta on lähtenyt useita sijaishuollon sosiaalityöntekijöitä.

– Viime viikkojen aikana sijaishuollosta on lähtenyt viisi sosiaalityöntekijää eli noin puolet, vahvistaa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Siitä huolimatta hän on yllättynyt lastensuojelulaitoksen kertomasta tilanteesta.

– Ihmettelen tuota. Kyllä sosiaalityöntekijät ovat tavattavissa. Jos ei saa kiinni sosiaalityöntekijää, voi yrittää tavoittaa sosiaalityön esimiestä tai johtavaa sosiaalityöntekijää. Tai sitten vaikka minua.

Salminen arvelee, että joukkopakoon on vaikuttanut se, että Helsingin kaupunki nosti sosiaalityöntekijöiden palkkoja 1. syyskuuta lähtien. Se on tälle vuodelle jo toinen korotus, ja siitä on päätetty aiemmin palkkakehityssuunnitelmassa.

Helsingin sosiaalityöntekijöiden palkkaa on nyt noin 3 600 euroa. Se nousi noin sadalla eurolla keväästä.

Henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen kertoo, että Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden peruspalkka on tällä hetkellä lähes 3 450 euroa.

Työvoimapula on akuutti ja siihen aiotaan Salmisen mukaan etsiä helpotusta mahdollisimman pian.

– Tilanne on kriittinen ja nyt pitää toimia tosi nopeasti. Lapset eivät saa kärsiä. Ensin järjestellään töitä ja henkilöstökeskuksen kanssa tehdään päätös välittömistä toimenpiteistä.

Se tarkoittaa palkankorotusta. Suuruutta ei ole vielä päätetty eikä sitä, koska sitä alettaisiin maksaa.

– Vantaan tilanne palkkojen osalta on avoin. Harkitsemme asiaa sekä ensi vuoden rahallista palkitsemista pikaisesti, Lievonen muotoilee.

Muita nopeita keinoja sosiaalityön houkuttelevuuden ja Vantaan kilpailukyvyn lisäämiseksi käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16. syyskuuta.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkaaminen Vantaalle on ollut ongelmallista jo vuosia. Myös työntekijöiden pitäminen on ajoittain vaikeaa.

Jos naapuri tarjoaa parempaa palkkaa ja vähemmän asiakkaita per työntekijä, niin sellainen houkuttelee.

Pari vuotta sitten Vantaa korotti kaikkien sosiaalityöntekijöiden palkkoja 150 eurolla kuukaudessa. Rekrytointilisä on voimassa ensi kesäkuun loppuun.

Lisäksi lastensuojelun avohuollon ja uusien asiakkaiden yksiköiden lapsiperheiden tiimissä koko vuoden toimineet sosiaalityöntekijät saivat 500 euron kertakorvauksen.

Käytössä on myös kannustuspalkkio työhön sitoutumiseen vähintään vuodeksi.

– Eräissä tehtävissä on mahdollisuus saada vielä 3 400 euron vuosipalkkio, joka on tulossa vuodelta 2019 maksuun kesäkuussa 2020, Lievonen kertoo.

Salminen korostaa, että pääratkaisu työntekijöiden palkkatasosta pitäisi tapahtua valtakunnallisesti eikä käydä palkoista naapurien välistä nokittelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan lastensuojelu sai vakavan huomautuksen – "Ongelmien määrä ja mittakaava yllättivät"10.4.2019 06.45
Vantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin15.11.2017 06.20
Pula työntekijöistä aiheuttaa isoja ongelmia Vantaan lastensuojelussa31.3.2016 06.10
Selvitys: Vantaan lastensuojelun työtilanne on hälyttävä29.1.2015 06.00
Perhepalveluiden johtaja: Vantaan lastensuojelun työvoimatilanne on nyt hyvä21.8.2018 08.10
Sosiaalityöntekijät saavat "joululahjan": Lisää palkkaa, kertakorvaus ja palkkio sitoutumisesta11.12.2017 12.56
Lastensuojelu: Ongelmien juuret ovat kotona – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanotaan, että korjatkaa tämä"1.5.2019 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu