Puheenaihe

Vantaalla kehitettiin jälleen uusi lääke päiväkotien opettajapulaan

Vantaalla on monia päiväkoteja, joissa henkilöstö on kokonaan pätevää ja pysyvää, muistuttaa varhaiskasvatuksen johtaja.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Vantaa on käärinyt hihat, jotta varhaiskasvatuksen opettajapulasta päästäisiin eroon.

Kaupunki korotti kuluvan vuoden alussa varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. Korotus oli 145 euroa kuukaudessa ja varhaiskasvatuksen opettajan kuukausipalkka ilman kokemuslisiä on Vantaalla nyt noin 2 550 euroa.

Vantaa on houkutellut opettajia myös viime vuoden elokuusta alkaen muuttorahalla. 1500 euron muuttoraha maksetaan lähikuntia kauempaa työn perässä Vantaalle varhaiskasvatuksen opettajaksi muuttavalle.

Ratkaisuyrityksistä huolimatta opettajapulasta ei ole vieläkään päästy eroon. Maaliskuussa kerätyn viimeisimmän tiedon mukaan peräti lähes joka kolmas varhaiskasvatuksen opettaja on epäpätevä.

Viimeisin lääke opettajapulaan on kaupungin kehittämä uusi työnhakumalli. Käytännössä malli tarkoittaa sitä, että kaupunki käynnistää koko kaupunkia koskevan varhaiskasvatuksen opettajahaun. Hakuaikaa on koko syksy.

Kyseessä on joustava avoin haku, jossa kaupunki kuuntelee tarkoin hakijan toiveita. Netissä tehtävään hakemukseen voi kirjata toiveitaan alueen, päiväkodin ja työsuhteen aloitusajan suhteen.

Uuden mallin toivotaan nopeuttavan ja tehostettavan pätevien varhaiskasvatuksen opettajien palkkaamista.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen muistuttaa, ettei opettajapula koske kaikkia Vantaan päiväkoteja.

– Vantaalla on monia päiväkoteja, joissa henkilöstö on kokonaan pätevää ja pysyvää.

Myös sijaispulaan on mietitty ja keksitty ratkaisuja. Askola-Vehviläisen mukaan tänä syksynä on aloittanut 50 varahenkilöä, jotka eivät palvele koko Vantaalla, vaan ainoastaan tiettyä aluetta.

– Varhaiskasvatuksen yksiköitä on rauhoittanut tieto siitä, että alueen varahenkilö on käytettävissä silloin, kun omaa henkilöstöä on poissa, Askola-Vehviläinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupungin 1 500 euron houkuttimesta ei tullut jättimenestystä – "Maksuun on mennyt vasta kaksi muuttorahaa"8.4.2019 06.50
Mielipide: Lastentarhanopettajapulan ratkaisut ovat myös päättäjien vastuulla15.3.2018 06.35
Lastenhoitaja ei luota päiväkotien valvontaan – "Edellisessä työpaikassani meitä kiellettiin kertomassa henkilökunnan ja lasten määrä"21.3.2019 06.50
Näin kaupunki aikoo ratkaista päiväkotien henkilöstöpulan 14.4.2018 07.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu