Puheenaihe

Artsin uusi päällikkö halusi takaisin Vantaalle – Sijaisuuskokemus vaikutti

Taidemuseo Artsissa on meneillään uuden näyttelyn pystytys eikä seinillä ole mitään. Anna Hjorth-Röntysen johtamassa museossa nähdään seuraavaksi Laila Pullisen teoksia.

Johanna Erjonsalo

Työpaikkaa vaihtaessaan ei useimmiten tiedä millaiseen työporukkaan on siirtymässä. Vantaan taidemuseo Artsin elokuun alussa aloittanut päällikkö Anna Hjorth-Röntynen tiesi. Hän oli jo 2014 vuoden verran silloisen johtajan Kati Huovinmaan sijaisena.

– Hyvät kokemukset vaikuttivat siihen, että halusin tänne. Tunsin henkilökunnan ja johtoryhmän.

Vuonna 1975 Tampereella syntynyt Hjorth-Röntynen vaihtoi tamperelaisen Sara Hildénin taidemuseon kokoelmista vastaavan museoamanuenssin työt Artsin pomotehtäviin Vantaalle.

Sara Hildénin taidemuseossa hän työskenteli lähes 3,5 vuotta. Sitä ennen hän toimi taidehuutokauppamaailmassa, kuten Bukowskilla, ja teki siitä filosofian tohtorin väitöskirjansakin Jyväskylän yliopistossa 2013.

Tutuinta taidetta Hjorth-Röntyselle on huutokauppojen kautta venäläinen taide ja Sara Hildénin museon ajalta nykytaide sekä moderni taide.

Hän on innoissaan Artsin keskittymisestä katutaiteeseen ja siitä, että pääsee perehtymään ihan uuteen ”kenttään”.

– Mieli on kuin laskuvarjo. Se ei auta, jos sitä ei pidä avoinna, Hjorth-Röntynen siteeraa muusikko Frank Zappaa.

Artsi on juuri tehnyt kävijäennätyksensä. Chi Modun rap- ja hiphop-artistien valokuvat kiinnostivat aiempaa laajempaa yleisöä ja keräsivät kesällä yli 9 000 vierasta.

Uudella päälliköllä ei olekaan syytä muuttaa mitään. Hän pitää Artsin linjauksista.

– Museon avaukset ovat hyviä ja rohkeita.

Hän haluaa nyt vain lisää kansainvälisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Vielä tänä vuonna hänen kädenjälkeään ei Artsin näyttelyissä nähdä. Ensi vuoden näyttelyohjelmaa henkilökunta on ideoinut innolla ja motivoituneena.

– Ensi vuosi on neuvottelutasolla, päällikkö kertoo.

Helsingin Munkkiniemessä asuva Hjorth-Röntynen pitää Vantaata kulttuuritarjonnaltaan ”todella virkeänä”. Sen hän sanoo huomanneensa jo kuukaudessa. Ja vaikka Artsi toimii Myyrmäessä, se tuo taidetta koko Vantaalle. Onhan sen hallussa kaupungin taideomaisuus, jota on sijoitettu eri puolille kaupunkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Artsin uusi pomo tulee Tampereelta21.2.2019 12.41
Rap- ja hiphop-kuville Artsin uusi kävijäennätys – Näyttelyyn ehtii vielä viikonloppuna30.8.2019 13.50
Tämän taidenäyttelyn työt eivät vain poistu, ne katoavat – Vantaan Artsissa tehtiin teokset suoraan seinille27.2.2019 09.30
Lähes 20 hakee Artsin pomoksi – "Kyllä näistä löytyy"18.12.2018 16.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu