Puheenaihe

Lehtisaaren asukkaat hävisivät riidan tonttivuokrien korotuksista

Lehtisaaressa sijaitsevan Asunto Oy Lehtisaaren Salvan kerrostalot sijaitsevat Vantaan seurakuntayhtymältä vuokratulla tontilla.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Vantaan seurakuntayhtymä on voittanut riidan Lehtisaaren tonttien vuokrista Helsingin käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus tiedotti perjantaina, että oikeus on hylännyt asunto-osakeyhtiöiden kanteet. 

Oikeuteen jouduttiin, kun asukkaat vastustivat seurakuntayhtymän vaatimusta nostaa vuokrat markkinahintaiselle tasolle. Oikeudessa punnittiin sitä, ovatko uusien vuokrasopimusten ehdot ja tuotto-odotus kohtuullisia.

Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että 1964–1966 tehdyissä vuokrasopimuksissa oli annettu seurakuntayhtymälle oikeus määritellä ne ehdot, joilla se tarjoaa maa-alueita uudelleen vuokrattavaksi. 

Lisäksi oli sovittu, että jos asunto-osakeyhtiö ei halua käyttää etuoikeuttaan uuteen vuokraukseen, se on velvollinen omalla kustannuksellaan poistamaan tontilla olevat rakennukset. 

Sen sijaan sopimuksissa ei mainittu, että seurakuntayhtymä olisi velvollinen lunastamaan rakennukset tapauksessa, jossa uudesta vuokrasopimuksesta ei päästä sopimukseen.  

 Oikeuden mukaan tällaiset vuokrasopimusten ehdot ovat varsin tavanomaisia, eivätkä ne ole maanvuokrasopimuksiin sovellettavien pakottavien säännösten vastaisia. 

– Koska oikeusjärjestyksemme perustuu sopimusvapaudelle, ei ole olemassa säännöstä, jonka nojalla käräjäoikeus voisi joko sopimuksia tulkitsemalla tai sovittelemalla määrätä, millainen sopimus osapuolten tulisi keskenään tehdä, oikeus toteaa tiedotteessa.

Asukkaat kertoivat Helsingin Uutisiille aiemmin, että he olisivat valmiita hyväksymään sellaiset vuokrankorotukset, joiden jälkeen taloyhtiöiden tonttivuokrat vastaisivat muiden vastaavien kaupunginosien käypää vuokratasoa.

Vantaan seurakuntayhtymän päättämä korotus nostaa asukkaiden mukaan ihmisten yhtiövastikkeita useita satoja euroja kuukaudessa, mikä tekisi asumisesta kohtuuttoman kallista monille perheille ja eläkeläisille.

Kiistaan löydettiin aluksi asukkaita tyydyttänyt sopu, mutta Vantaan seurakuntaneuvosto pyörsi lopulta päätöksen. Näin riita eteni käräjäoikeuteen.

Seurakuntayhtymä perustelee vuokrien korostusta omalla tuottotavoitteellaan, joka on 5 prosenttia tonttien käyvästä arvosta. Lehtisaaressa siitä on myönnetty 10 prosentin alennus vuokralaisten hyväksi. 

– Vantaan seurakunnissa sopimuksissa sitoo lähtökohta, että vuokrissa tulee noudattaa tasapuolista kohtelua eri alueilla asuvia vuokralaisia kohtaan, seurakunta tiedotti oikeuden päätöksen jälkeen.

Seurakuntayhtymän mukaan taloyhtiöiden maanvuokrasopimukset on nyt määrä viimeistellä päätöksentekoa varten.

– Koska kaikki yli 10 vuoden pituiset vuokrasopimukset edellyttävät Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vahvistamista, sopimukset voidaan allekirjoittaa arviolta tammikuun 2020 lopussa.

Edit klo 10.40: Lisätty seurakuntayhtymän näkemykset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lehtisaarelaisten tontinvuokriin tulossa sittenkin kovat korotukset – Vantaan kirkkovaltuusto pyörsi aiemman sopuratkaisun5.6.2019 11.10
Vantaan seurakunnat lehtisaarelaisten aloittamasta oikeusprosessista: "Olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja"3.1.2018 14.36
Kiista Lehtisaaren maanvuokrista – Näin seurakunta vastaa arvosteluun9.2.2017 08.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu