Puheenaihe

Sosiaalityöntekijöiden palkankorotuksesta kehkeytyi erikoinen episodi – viimeisin käänne lupaa 250 euron pysyvät korotukset

Tällä viikolla on puhuttu palkankorotuksista.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tällä viikolla on seurattu kummallista tapahtumasarjaa, jonka keskiöön nousivat Vantaan kaupungin sosiaalityöntekijöiden palkat.

Vantaalla on jo vuosia ollut pula sosiaalityöntekijöistä ja tilanne on kärjistynyt kesän aikana. Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen lupaili palkkojen nostoa Vantaan Sanomissa viime viikon lopulla.

Tulehtuneen tilanteen helpottamiseksi perhepalveluiden henkilökunta kutsuttiin tiistaina yhteiseen tilaisuuteen, johon osallistuivat myös Salminen ja henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Lievosen mukaan tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa työoloista ja johtamisesta. Salminen toi esiin palkkojen nostamisen tarpeen ja saamisen naapurikaupunkien tasolle.

Lievonen kertoo todenneensa kuulijoille tosiasian:

– Rehellisyyden nimissä piti sanoa, että kaupunginjohtajan ensi vuoden budjettiesitykseen ei ole tulossa ylimääräisiä palkankorotuksia. Kaupunki jää odottaman ensi kevään työmarkkinaratkaisua.

– En lupaa sellaista, mitä en pysty pitämään.

Lievonen kiistää sanoneensa, ettei ”ole mikään joulupukki” eikä palkkoja olla nostamassa naapurikaupunkien tasolle niin kuin Helsingin Sanomissa (11.9.) väitettiin.

– En todellakaan sanonut niin.

Paikalla olleille työntekijöille Salmisen ja Lievosen puheet kuulostivat ristiriitaisilta.

Heti keskiviikkona kaupunki tiedotti nostavansa sosiaali- ja terveystoimen sosiaalityöntekijöiden, johtavien sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön esimiehien palkkoja 250 euroa kuukaudessa.

Todellisuudessa palkankorotus on kuitenkin vain 100 euroa, sillä 250:een euroon on laskettu jo aiemmin annettu 150 euron korotus, jota kutsutaan rekrylisäksi.

Uutta korotusta aletaan maksaa 1. lokakuuta ja se on voimassa vuoden 2021 loppuun asti. Aiempi rekrylisä, jolla houkutellaan uusi työntekijöitä ja yritetään pitää nykyiset, olisi jatkunut ensi kesään saakka.

Korotuksen julkistamisen jälkeen sitä on täsmennetty pariinkin otteeseen. Viimeksi perjantaina Lievonen totesi, että määräaikainen rekrylisä poistuu. Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa työskentelevät sosiaalityöntekijät, sosiaalityön johtajat ja sosiaalityön esimiehet saavat pysyvän 250 euron korotuksen peruspalkkaan. Se tulee voimaan 1. lokakuuta.

Asiasta kertoneessa tiedotteessa lueteltiin myös uudet, tehtäväkohtaiset palkat:

Johtava sosiaalityöntekijä 3 748,56 euroa, johtava sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3 914,03, sosiaalityöntekijä 3 404,42 sekä sosiaalityöntekijä lastensuojelussa tai sosiaali- ja kriisipäivystyksessä 3 599,97 euroa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalla työskennellyt sosiaalityöntekijä: ylitöitä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin – "Meitä ei arvosteta"14.9.2019 07.15
Vantaa lupasi 250 euroa lisää palkkaa – sosiaalityöntekijöiden palkka nouseekin vain satasella12.9.2019 15.14
Uusi käänne Vantaan palkkakiistassa – Henkilöstöjohtaja täsmentää korotuksen suuruutta13.9.2019 11.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu