Puheenaihe

Luottamusmies kertoo poliisien arjesta Vantaalla – Poliisipomo myöntää ongelmat

Apulaispoliisipäällikkö Arkisto/Johanna Erjonsalo

Itä-Uudenmaan poliisissa henkilökunnan vaihtuvuus oli viime vuonna suurta, virkamiehiä irtisanoutui noin 90. Kuluvana vuonna kokonaisvaihtuvuus on ollut 35.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kuitenkin korostaa, että tällä hetkellä kaikki avoimena olleet paikat on täytetty.

Karvonen mainitsee pääkaupunkiseudun olevan rekrytoinnin kannalta ongelmallinen.

– Käytännössä kilpailemme samoista työntekijöistä Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Lisäksi suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi rekrytoivat poliiseja.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella pääluottamusmiehenä toimiva Ilari Kulmanen uskoo kohtuuttoman työtaakan olevan yksi syy vaihtuvuuteen.

– Ideaalitilanne olisi, että perusrikostutkintaa suorittavalla olisi käsissään noin kymmenkunta juttua. Nyt Itä-Uudenmaan poliisissa kullakin on käsissään 50–70 juttua, pahimmillaan voi olla jopa 100 juttua.

– Eräässä yhteydessä Hollannin kollegat olivat todenneet, että meillä kyse on aivan jostakin muusta kuin rikostutkinnasta. Ehkä ilmoitusten arkistoinnista, Kulmanen sanoo.

Apulaispoliisipäällikkö Karvonen myöntää työkuorman olevan suuri.

– Aluehallintovirasto havaitsi omassa tarkastuksessaan tänä vuonna rikostutkijoiden kokevan haitallista kuormitusta. Tämä ei ole pelkästään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ongelma, vaan koskee myös muiden pääkaupunkiseudun poliisilaitosten rikostutkintaa.

Hallitsematon työmäärä vaikuttaa myös motivaatioon, Kulmanen toteaa.

–  Kuka tällaiseen haluaa? Kaikilla olisi halu hoitaa asiat kunnolla ja perusteellisesti, siihen ei vain ole mahdollisuutta.

Kulmanen kertoo esimerkin.

– Tämän vuoden alussa työnjohtajana aloittanut ylikonstaapeli sai vastuulleen noin 1 200 rikosjuttua. Hän sai niistä hoidettua kevääseen mennessä noin 400. Kesällä hän oli jo lähtenyt pois.

Karvosen mukaan työkuormaa on helpotettu systemaattisesti monin eri keinoin.

– Mutta henkilöstöä on yksinkertaisesti liian vähän, sanoo Karvonen.

Kulmanen korostaa juttuihin liittyvien ihmisten haluavan tietää juttujen tutkinnan edistymisestä. edistyy.

– Tutkija on henkilökohtaisesti jutuista vastuussa. Rikostutkinnan pitkittymisestä tehdään kanteluita. Ikävimmillään vanhentumisvaarassa olevista jutuista nostetaan juttuja tutkijoita vastaan.

Poliisin työ on myös monella tapaa muuttunut. Kulmanen kutsuu muutosta perustelluksi, mutta sanoo sen tuoneen työhön uusia aikaa vieviä asioita.

– Kansainvälistymiskehitys edellyttää entistä enemmän tulkkausta eli myös aikaa. Ennen epäillyn oikeudet kuulustelussa sopivta puolikkaaseen A4-arkkiin. Nyt oikeuksia on lueteltava kahden A4-arkin verran. Koti- ja paikanetsinnän rajoitukset syövät henkilöstöä ja aikaa. Resursointi ei ole tätä oikeusturvakehitystä millään tavoin seurannut.

Pääluottamusmies kysyy, onko poliisin työmäärästä ja palkkauksesta riittävästi tietoa esimerkiksi päätöksiä tekevillä. Päätösten vaikutusarvioinnit jäävät Kulmasen mukaan yleensä puolitiehen.

– Rikostutkijan alkubruttopalkka Itä-Uudenmaan poliisissa on virkapaikasta riippuen noin 2 600 euroa. Tavanomaiset haittatyökorvaukset voivat nostaa ansiota noin 7–14 prosenttia kuukaudessa.

Kulmasella on työtaakkatilanteeseen ratkaisuehdotus.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitos tarvitsee vähintään 20–30 uutta rikostutkijaa tekemään perustyötä, perusrikostutkintaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ex-poliisipomo Paatero vaatii päättäjiä heräämään: "On lapsellista uskoa, että Ruotsin äärettömän vakava tilanne ei voisi tulla Suomeen"27.8.2019 11.07
Uutissuomalainen: Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan poliisihallinnossa on aloitettu työ poliisien lisämäärän kohdentamisesta16.6.2019 12.28
Uusi hallitus: poliisien määrä nousee 7 500 henkilötyövuoteen – lapsirikosten estämiseen erityspanostus3.6.2019 11.38
Poliisipomo myöntää: 100 000 hälytystehtävää jää vuodessa hoitamatta – penää poliitikkoja ottamaan suoraan kantaa3.1.2019 15.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu