Puheenaihe

Pesukoneita, runkopatjoja, jääkaappeja... – Huoltofirma on kerännyt vuokratalon pihalta kuormalavoittain asukkaiden rojuja

Mika Salmi nostaa pesukonetta huotofirman autoon. Yksityiselle henkilölle pesukoneen jättäminen Sortti-asemalle ei maksa mitään. Huoltofirmalta peritään maksu.

Marjo J. Rämö

Huoltomies Mika Salmi punnertaa pyykinpesukonetta pakettiautoon.

Oikeastaan se ei olisi hänen tehtävänsä, vaan sen, joka pesukoneen on tuonut hakunilalaisen kerrostalon pihaan.

– Arviolta 40 pesukonetta tai jääkaappia vuoden sisällä, Salmi toteaa ihmetellen itsekin pihaan kärrättyjen kodinkoneiden määrää.

Vuokratalon pihalle ja jätepisteen viereen nakataan myös runkopatjoja, mikroaaltouuneja, sohvia, hyllyköitä, mattoja, pöytiä ja tuolia.

Tavaroiden poisvientiä varten huoltoyhtiö on tuonut pihaan kuormalavan, joka alkaa olla täynnä.

Salmen laskujen mukaan kyseessä on 16:s lava, joka lähtee pihasta tämän vuoden aikana. Se on paljon rojua noin 120 vuokra-asunnon yhtiöstä – ja kaikki sellaista, jotka asukkaiden olisi pitänyt kuljettaa pois.

Kuormalavalle on kerätty pääasiassa vuokratalon pihalle kertyneitä huonekaluja ja rojuja. Lavan ollessa pihalla asukkaat tuovat tavaroitaan myös suoraan lavalle.

Huoltofirma kuljettaa rojut Sortti-asemalle. Lasku lähtee kiinteistön omistajalle TA-Yhtiöille.

Yhden lavallisen poisvienti maksaa 700–1200 euroa painosta riippuen.

Yksittäisen pesukoneen vieminen maksaa noin 60 euroa.

Yksityishenkilö pääsisi halvemmalla. Kodinkoneiden tai elektroniikan jättäminen Sorttiasemalle ei maksa kuin viemisen vaivan.

Pienestä sohvasta veloitetaan noin 12 euroa. Runkopatjan jättöhinnat alkavat 8 eurosta, HSY:stä kerrotaan.

– Meillä on ympäri Suomen kohteita, joissa asuu yhteensä noin 33 000 ihmistä. Joissain taloissa on välillä ongelmia jätteiden ja niiden lajittelun kanssa, mutta pääsääntöisesti asiat sujuvat kuitenkin hyvin, TA-Yhtiöt kommentoi tilannetta sähköpostitse yleisellä tasolla.

Tavaroita ja huonekaluja dumpataan 11 000 vuokra-asuntoa hallinnoivassa VAV:n taloissa etenkin muuttojen yhteydessä.

– Tavaroiden jättäminen pihalle tai jätepisteille on iso haaste vuokrataloissa, sanoo VAV Asuntojen isännöintipäällikkö Jukka Tervo.

Jos tavaroiden jättäjästä saadaan todisteita, voidaan häntä laskuttaa siivouskuluista. Näin toimitaan myös TA-Yhtiöissä.

Useimmiten tavaroita ja jätetään roskiksille kaikessa hiljaisuudessa. Silloin maksumiehiksi päätyvät muut vuokralaiset, toteaa Jukka Tervo Vavista.

TA-Yhtiöistä kerrotaan, että ylimääräiset hoitokulut voidaan periaatteessa kohdentaa sen kiinteistön vuokriin, josta siivouskuluja aiheutuu.

– Ohjeistamme ja kannustamme asukkaitamme viemään jätteet niille kuuluviin astioihin ja lajittelemaan ne ohjeiden mukaisesti, TA-Yhtiöistä viestitään.

Apolline Nyembo uskoo, että kameravalvonta voisi auttaa pihan siistinä pitämisessä.

Kyseisessä kohteessa ohjeet ja kannustus eivät ole tehonneet. Sotkuisuus harmittaa myös talon asukasta.

– Miksi meidän piha ei voi olla siisti?, Apolline Nyembo kysyy ja levittelee käsiään pihalla.

Hän asuu talossa neljän lapsensa kanssa. Lapsia on muissakin asunnoissa ja lähitaloissa.

Hän pelkää, että lapset voivat satuttaa itsensä keskellä pihaa vaappuviin jääkaappeihin tai kirjahyllyihin. Ulko-oven viereen tai roskiksen viereen jätetään roskapusseja, jotka houkuttelevat lintuja ja rottia, ja roskat leviävät pitkin pihaa.

Hän kysyy, miksi pihaan ei saada kameravalvontaa. Hän uskoo sanktioiden pelon vaikuttavan ihmisten käytökseen.

Isännöintiliitosta kerrotaan, että kameravalvontaa voidaan käyttää, jos tallennetta käytetään rikoksen selvittelyyn tai ennaltaehkäisyyn.

Tavaroiden jättämisessä talon pihalle tai jätekatokselle on kuitenkin kyse vahingonkorvausasiasta, jolloin tallenteiden käyttö ei ole sallittua, ellei koko talon asukkailta saada suostumusta tällaiseen käyttötarkoitukseen. Tämä on usein käytännössä mahdotonta. Isännöintiliitostakin kannustetaan tiedottamiseen.

Biojäteastian viereen on jätetty salaattikeriä muovissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hakunilan kierrätyspistettä uhkaa sulkeminen jatkuvan sotkemisen vuoksi – Yritys: "Meillä ei ole halua ylläpitää maksutonta jäteasemaa"16.3.2019 06.45
Iso muutos tulossa pieniinkin taloyhtiöihin – jätteiden kierrätysvelvollisuus on tiukkenemassa kaikilla EU:n vaatimuksesta16.9.2019 14.51
Käytettyjen tekstiilien ja huonekalujen ostossa piilee inhottava riski – tuholaistorjuja: "Työt ovat lisääntyneet koko maassa"21.7.2019 07.15
Ihmisten lahjoittamia tavaroita huutokaupataan kierrätyskeskuksessa – "Todella upeita hopeaesineitä ja lasitavaroita"13.8.2019 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu