Puheenaihe

Vantaa sai kaksi uutta apulaiskaupunginjohtajaa – Toinen heistä tulee Lohjalta

Riikka Åstrand on uusi kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtaja. 

Vantaan kaupunki

Valtuusto valitsi Vantaalle kaksi uutta apulaiskaupunginjohtajaa maanantain kokouksessaan.

Kaupunkikulttuurin toimialan apulaiskaupunginjohtajaksi valittiin Vantaan nuorisopalveluiden johtaja, 41-vuotias Riikka Åstrand (vihr.) Loppusuoralle kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtajan valinnassa eteni myös Vantaan kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen. Suljetussa lippuäänestyksessä Åstrand sai 50 ääntä ja Lehtonen 14 ääntä.

Åstrand kommentoi valintaansa todeten haluavansa tehdä kaikkensa pitkäaikaisen, hyvin rakkaan kotikaupunkinsa hyväksi. Hän korostaa pyrkivänsä ottamaan kaupunkikulttuurin rakentamiseen mukaan kaikki, niin työntekijät kuin myös kuntalaiset.

Åstrand uskoo valinnassa painaneen muun muassa sen, että hänen johtamistapaansa ollaan oltu tyytyväisiä. Åstrand haluaa jatkossakin kehittää eri toimialojen välistä yhteistyötä ja luoda Vantaata, jossa jokainen pääsee osaksi kaupunkikulttuuria.

– Se edellyttää moninaisia tapahtumia, joista jokainen voi löytää omansa, Åstrand sanoo.

Åstrand visioi, että esimerkiksi jokirannassa voitaisiin järjestää musiikkia ja tiedettä yhdistävä tapahtuma, jossa olisivat mukana niin Vernissa ja Heureka. Hän pohti, että monikulttuuriseen Vantaaseen sopisi myös vaikkapa etnisen ruoan festivaali.

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajaksi valittiin sitoutumaton Lohjan toimialajohtaja Katri Kalske, 58.

Kalske kertoo haluavansa hyödyntää Vantaalla pitkää kokemustaan kasvatuksen ja opetuksen alalta.

– Minulla on paljon kokemusta myös kaupungin johtamisesta.

Kalske aikoo kehittää palveluita asiakkaan tarpeista käsin. Vantaan hän näkee monimuotoisena ja jännittävänä kaupunkina.

– Olen viimeisinä vuosina mielenkiinnolla seurannut Vantaan vahvaa kehitysmyönteisyyttä.

Valtuustoryhmien haastatteluun kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajan valinnassa eteni Kalskeen lisäksi myös Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo. Suljetussa lippuäänestyksessä Kalo kuitenkin hävisi Kalskeelle äänin 42–25.

Ennen suljettua lippuäänestystä kummankin virkamiehen valinnasta heräsi keskustelua.

Vasemmistovaltuutettu Kati Tyystjärvi (vas.) kehui kaikkia ehdokkaita ja totesi hyvän ehdokaskattauksen kertovan siitä, että Vantaa nähdään kiinnostavana kaupunkina.

Tyystjärven lisäksi myös moni muu valtuutettu totesi puheenvuorossaan kaikkien ehdokkaiden olevan päteviä ja osaavia.

– Saamme varmasti osaavan ja kokeneen tekijän, kokoomusvaltuutettu Piia Kurki tiivisti.

Antero Eerola (vas.) kysyi puheenvuoroissaan, onko suurimmilla puolueilla sopimus virkojen jakamisesta poliittisten valtasuhteiden mukaan. Niin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen kuin myös vihreiden ryhmänjohtaja Emmi Pajunen vakuuttivat, että virkaan valitaan paras.

Pajunen lisäsi toivovansa, ettei poliittinen aktiviisuus ole myöskään este valinnalle.

Demariryhmän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä (sd.) totesi jo aiemmin Vantaan Sanomille, että apulaiskaupunginjohtajaksi valittavan on omattava näkemystä siitä, miten hän sopisi Vantaalle toteuttamaan niitä strategisia linjauksia, joita on asetettu.

– Poliittinen tausta tai sen puuttuminen ei saa olla este valinnalle, Kähärä totesi.

Uudet johtajat aloittavat työssään ensi vuoden alussa, jolloin kaupungin organisaatio muuttuu. Jatkossa Vantaalla on viisi toimialuetta, jotka ovat kasvatus ja oppiminen, kaupunkikulttuuri, sosiaali- ja terveystoimi, kaupunkiympäristö sekä kaupunkistrategia ja johto. Uudessa organisaatiossa on neljä apulaiskaupunginjohtajaa nykyisen viiden sijaan.

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajan palkka on 11 815 euroa kuukaudessa. Kaupunkulttuurin toimialan apulaiskaupunginjohtaja saa palkkaa 10 213 euroa kuukaudessa. Molemmat saavat auto- ja puhelinedun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan apulaiskaupunginjohtajakisa loppusuoralla: nämä henkilöt haastatellaan tällä viikolla17.9.2019 11.30
Vantaan apulaiskaupunginjohtajien paikkoja tavoittelee monta johtajaa – hakijoita kaikkiaan 5113.6.2019 10.20
Vantaa vähentää yhden apulaiskaupunginjohtajan – Kaksi lähtee eläkkeelle ja paikat laitetaan hakuun24.4.2019 06.50
Vantaan uudet apulaiskaupunginjohtajat valitaan syksyllä – 8 kärkiehdokasta pääsi haastatteluun12.8.2019 13.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu