Puheenaihe

Mielipide: Lapsi tuijotti Kaivokselan "kuoleman kurvissa" vain puhelintaan – Onko liikennekäyttäytymisen opetus kadonnut kouluista ja kodeista?

Nuori mies kauppasi huumeita Tor-verkon kautta ja piti asiakkaisiin yhteyttä Wick-viestipalvelussa. Kuvituskuva.

Kati Soininen

Kirjoittaja hämmästelee, mitä ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle -mentaliteetille on tapahtunut.

Jälleen kerran Kaivokselassa vieraillessani törmäsin tilanteeseen, jossa selvästi kotireittinsä osaava lapsi tuijotti niin hartaasti puhelimeensa, ettei suojatietä ylittäessään kyennyt lainkaan havainnoimaan ympäröivää liikennettä.

Kyseisessä ”kuoleman kurvissa” Kaivokselassa myös autoilijoiden huomio voi olla heikko. Samanaikaisesti tuossa kurvissa kulkee useita lapsia puutteellisella itsesuojeluvaistolla.

En ymmärrä, mitä oman sukupolveni ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle -mentaliteetille on tapahtunut.

Suojatie on toki jalankulkijoille suojattu, mutta auton alle jääneen lapsen vanhempaa tuskin helpottaa tieto siitä, että lapsi kulki suojatietä, kuten oli sovittu.

Kaivosvoudintiellä olen myös nähnyt lapsen makaavan keskellä tietä mahallaan, vain jotta saisi huomiota kaverien ottaessa kuvia. Tästäkin pyysin koululta huomiota ja puuttumista, vaikka en toki tiedä, miten asioihin nykyisin puututaan. Minun ala-asteaikoinani rehtorin puhuttelu koko koululle liikuntasalissa varmisti, ettei kukaan tehnyt typeryyksiä uudestaan.

Ikäpolveni aja hiljaa isi nyt vaan -ajatus tuntuu muuttuneen vain vanhempien toiveeksi siitä, että lapsi selviäisi koulutiestä hengissä. Ymmärrykseni ei kuitenkaan riitä siihen, että kodin ja koulun opetus liikennekäyttäytymisessä ja puhelimen käytössä jää tämänkaltaiseksi.

Tytti Natunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

 Yle: 80 prosenttia opettajista huomannut huolestuttavan muutoksen oppilaiden keskittymiskyvyssä – syynä älypuhelimet7.1.2019 09.34
Palkittu luokanopettaja:  En ymmärrä, miksi puhelimia ei voisi jättää kotiin Ranskan malliin2.8.2018 06.45
Oona, 17: Älypuhelimeen syventymisellä yritetään tarkoituksella pitää muut poissa4.11.2017 06.10
Tutkimus: Joka toinen lapsi käyttää älypuhelintaan liikaa – vanhempien huolena sopimaton nettisisältö4.10.2017 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu